Volledig scherm
PREMIUM
Een deelnemer aan een trekkerbehendigheidswedstrijd in Gilze stapelt kratjes Dommelsch. Hoewel de brouwerij in Dommelen ook voor stikstof in de natuur zorgt, heeft het bedrijf nog altijd geen natuurvergunning. © Ramon Mangold/ Pix4Profs

CU/SGP in Brabant wil spoeddebat: ‘eerst stikstofuitstoot industrie goed in beeld, dan pas beslissing over landbouw’

EINDHOVEN - Terwijl Brabantse veehouders binnenkort aan verscherpte milieu-eisen moeten voldoen, ziet de provincie een stuk minder streng toe op de stikstofuitstoot vanuit de industrie. Voor Hermen Vreugdenhil (CU/SGP) reden om vrijdag een spoeddebat in provinciale staten aan te vragen.

Terwijl het Brabantse CDA nog worstelt met zichzelf, werpt Vreugdenhil zich als eenmansfractie steeds meer op als hoeder van het boerenbelang. Hij constateerde vorige week dat de nieuwe vergunning van de Amercentrale in Geertruidenberg - eerder dit jaar verleend - ruimte biedt voor flink wat extra ammoniakuitstoot. Zijn filmpje daarover werd binnen agrarisch Nederland gretig gedeeld. Ook haalt Vreugdenhil bij zijn debataanvraag enkele voorbeelden aan van bedrijven die ondanks hun forse uitstoot niet eens een natuurvergunning hebben. Een daarvan is de brouwerij van Dommelsch in Valkenswaard. Die draagt bij aan de neerslag van stikstofoxide op het Leenderbos, een van de kwetsbare natuurgebieden waar de huidige stikstofcrisis om begonnen is.