Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

De beschermheilige tegen epidemieën heet Sint Corona

DEN BOSCH - Nee, het Bossche bisdom heeft nog geen aparte aandacht geschonken aan de beschermheilige voor epidemieën. Het is een 16-jarig meisje dat in het jaar 177 de marteldood stierf. Haar naam? Sint Corona. Er is een speciaal gebed ter ere van haar en in Utrecht vraagt een parochie om haar dezer dagen aan te roepen.

De katholieke kerk kent heel wat heiligen. Een aantal is  patroon van iets, of beschermer van een stad, land, kerk, gilde, (beroeps-)groep of individu: de beschermheiligen. Een woordvoerder van het bisdom: “Bidden gaat in principe richting God. De gedachte is dat je voor bepaalde zaken een heilige kunt aanroepen. Deze dient dan als voorspreker in de richting van God. Hij of zij zet het gebed kracht bij. Een soort bemiddelaar, zeg maar.”

Timmerman Sint Jozef voor timmerlui

Quote

Sint Corona werd vastgebon­den aan twee tot de grond neergebo­gen palmbomen die vervolgens zijn losgelaten zodat ze uiteen scheurde.

Een paar zijn vrij bekend, zoals Sint Antonius, aan te roepen als er iets kwijt is. Sint Petrus waakt speciaal over Rome en er is zelfs een beschermheilige van de televisie: Sint Clara en een van het internet: Sint Isidoris. Vaak heeft de heilige iets met de ‘ doelgroep’ gemeen: Timmerman Sint Jozef is er voor timmerlui. Bartholomeus wordt door slagers geëerd omdat hij levend is gevild, Stephanus voor gal- nier en blaasstenen omdat hij werd gestenigd.

Sint Corona heeft meerdere volgelingen. Houthakkers bidden tot haar omdat ze om het leven kwam door bomen. Ze werd vastgebonden aan twee tot de grond neergebogen palmbomen die vervolgens zijn losgelaten zodat ze uiteen scheurde. De Oostenrijkse munt werd in 1924 vernoemd naar de heilige kroon en sindsdien herdenken zakenlieden haar ook, en ze is er dus voor epidemieën.

Gedood met haar vader of haar echtgenoot

Quote

Het dorp Sint Corona am Wechsel is zo genoemd omdat in de 16e eeuw haar beeld werd gevonden in een holle lindenboom en sindsdien is er een jaarlijkse bedevaart.

Wie ze precies was, is niet helemaal zeker. Ze heette Corona of Korona maar ook Stephania en is in Egypte of Syrië geboren, in het jaar 160. Ze zou opgepakt zijn omdat ze mensen probeerde te troosten die wegens hun geloof werden gemarteld, waarna ze zelf wreed om het leven is gebracht. Het ene verhaal zegt dat dat samen met haar vader Sint Victor was, een ander noemt hem haar echtgenoot en ze zou hem hebben willen troosten.

Relikwieën van haar liggen in de kathedraal van Aken en in Praag. Ze wordt vooral geëerd in Beieren, de Bohemen en Oostenrijk. Daar is ook een dorpje: Sint Corona am Wechsel, zo genoemd omdat in de 16e eeuw een beeld werd gevonden in een holle lindenboom en sindsdien is er een jaarlijkse bedevaart. Er zijn meer plaatsen: Sint Corona am Schopfl en bij Staubach.

Geloofsbeleidenis is privé

De Utrechtse Gerardus Majellaparochie heeft een icoon van haar gezegend. De -Oostenrijkse- pastoor Ignatious Ringhofer houdt zijn kerk dagelijks open speciaal voor gebeden tot sint corona.

Het Bossche bisdom doet zelf niet zo’n oproep. Geloofsbelijdenis is privé, het is aan ieder om zelf te beslissen of hij/zij bidt, en tot wie, laat de woord voerder weten. Op de site van het bisdom staat een overzicht van gebeden en acties in verband met het virus.

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.