De ijssalons zijn weer open: watertanden van alle nieuwe smaken
EINDHOVEN/HELMOND - Het is bijna lente, dus de ijssalons in de regio Zuidoost-Brabant zijn weer open. Dat betekent genieten van nieuwe smaken en geliefde klassiekers.
Tim Verstappen, de nieuwe uitbater van Gelato Fresco in het stadscentrum van Helmond, opende zijn deuren afgelopen weekend. ,,Het was lekker weer zaterdag, dus we hebben ook flink wat volk binnen gehad. Iedereen heeft kennis kunnen maken met onze smaken. Het was kei gezellig.”
Elle de Brouwer, eigenaar van ijssalon Nemanja in Mierlo-Hout, merkt nauwelijks verschil bij de openingsperiode van haar familiezaak ten opzichte van vorige jaren. ,,Wij zijn dit jaar op zaterdag 7 maart opengegaan, omdat het lekker weer was. Begin maart is altijd de openingsperiode. Wij zijn in het laagseizoen op woensdag- vrijdag- , zaterdag- en zondagmiddagen open, omdat de kinderen dan thuis zijn. Zodra het weer beter wordt gaan wij naar de tijden van het hoogseizoen en zijn wij de 7 dagen in de week open.”
Halsoverkop open
De meeste Italiaanse ijssalons in Eindhoven en omgeving openden afgelopen weekend ook hun deuren. Ook zij kijken naar het weer, dat soms moeilijk te voorspellen is. Giorgio Ferrari, eigenaar van La Toscana in Veldhoven, vindt het elk jaar moeilijk in te schatten. ,,Er valt moeilijk een pijl op te trekken. Vorig jaar hadden we in februari een week waarin het ongebruikelijk warm was, dus dan ga je halsoverkop open. De week erna begon het ineens te sneeuwen”, lacht Ferrari.
,,We produceren al ons ijs in Eindhoven, dus de coronacrisis heeft ons gelukkig niet geraakt. De goederen die wij uit Italië halen, konden gewoon verzonden worden”, vertelt Ferrari.
Melk van eigen koeien
Nemanja maakt het ijs zelf met melk van eigen koeien. Ook dit jaar komt zij met nieuwe smaken. ,,Bij ons zijn de smaken rode wijn, Schwarzwalder Kirschtaart en appeltaart de nieuwkomers. Het is altijd een gok, maar als we een lekkere, nieuwe smaak te pakken hebben, dan gaat die de etalage in. De smaak unicorn doet het vooral bij kinderen heel goed.”
Daniela Unti van ijssalon Firenze, de oudste ijssalon van Eindhoven, geeft minder om de regenachtige openingsperiode. ,,Weer of geen weer, wij gaan gewoon open. IJs zit bij ons Italianen in het bloed en het prikkelt al vanaf januari als we naar de vakbeurs in Italië gaan. Daar kom je zo veel smaken tegen, dan ben je er al helemaal klaar voor”, vertelt Unti enthousiast.
Fruitig en frisse smaken
Verstappen begint als bereider van Italiaans ijs. Hij traint onder een Italiaanse collega. Een goede basis vindt hij belangrijk. ,,Klassieke smaken als vanille, chocolade en aardbei zijn altijd in trek. Als het weer straks wat warmer wordt, brengen we fruitige, frisse smaken die beter bij de zomer passen.”
Ferrari experimenteert met allerlei nieuwe smaken, bereid met verse ingrediënten. ,,We presenteren onder meer ijs met verschillende koffiesmaken en ijs bestaande uit een mix van aardbei en bloedsinaasappel. Lychee-smaak doet het heel goed bij de jeugd in Italië, dus daar komen we ook mee. En Kitkat, dat wordt zeker weten een blijvertje.’’
Rode chocolade
Unti wil de grondstoffen voor haar ijs in handen hebben voordat zij gaat produceren. ,,Zo heb ik de smaak Ruby met rode chocolade geïntroduceerd. Kei lekker en loopt als een tierelier. Daarnaast kom ik met de mix kurkuma, mango en ananas. En salty pistache, een iets zoutere variant van de klassieke pistachesmaak.” Smaken als unicorn doen haar niets. ,,We houden het lekker traditioneel. Geen unicorn, Smurfen en Minions voor mij.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKIJKJE IN DE GEVANGENIS
Altijd een tweede kans, ook voor zwaar gestoorde gedetineerden
VUGHT - Sommige gedetineerden hebben zulke zware stoornissen dat het altijd opletten is geblazen. Forensisch therapeut Charlotte probeert ze ‘in de realiteit te krijgen’. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Man verdronken in recreatieplas - Vijf brandhaarden tegelijkertijd, vermoedelijk brandstichting
Een man is zondagmiddag in recreatieplas het Schaartven in Overloon verdronken. De Raad van Bestuur van GGzE is op non-actief gesteld door de Raad van Toezicht vanwege een onherstelbare vertrouwensbreuk. En bij een melkveebedrijf in Dussen woedde een grote brand. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van zondag. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
Rob Kemps wordt presentator van eigen talkshow op SBS6
BEST - Rob Kemps, ook wel bekend van feestact Snollebollekes, krijgt zijn eigen talkshow op SBS6. Dat bevestigt de 36-jarige Bestenaar woensdag, nadat Vandaag Inside meldde dat er wordt gewerkt aan een nieuw programma.
-
Italia in Deurne maakt 'het beste ijs van Noord-Brabant': 'Je gaat niet voor middelmatig ijs’
DEURNE - IJssalon Italia in Deurne is deze week uitgeroepen tot Brabants beste. Op zijn derde stond Gino van Alberda (25) al cappuccino's op te schuimen in de zaak van zijn ouders Marco (59) en Margareth (54). Een foto hangt als bewijs aan de wand van IJssalon Italia in Deurne. -
Het lekkerste ijsje eet je bij Intelligentia in Eindhoven: ‘Ik houd van het spelen met smaken’
EINDHOVEN - Het bijzonderste ijsje van Nederland bestel je in Eindhoven. De Cherry Blossom van de Deurnese ijsmaker Jeffrey Claassen (19) van Intelligentia Taste Rooms op Strijp-S werd deze week door een vakjury verkozen tot winnaar van de Gouden IJscreatie 2020. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.