Berjelle van Namen (24) kweekt groenten en kruiden onder ledlicht, met gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid. ,,Er zit veel meer smaak aan.''
Volledig scherm
PREMIUM
Berjelle van Namen (24) kweekt groenten en kruiden onder ledlicht, met gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid. ,,Er zit veel meer smaak aan.'' © copyright Marc Bolsius

De staat van het Brabantse platteland: Groenten en kruiden van de 'intensive care'

Opvallen doet het zeker. Tussen de schappen van supermarkt Boon's Markt in Kerkdriel straalt vanuit een kleine kas paars licht het winkelend publiek tegemoet. Nietsvermoedend loop je hier met je winkelwagentje zo tegen de toekomst van de landbouw op. Daarvan is Berjelle van Namen nogal zeker.

Hoe houden we het snel veranderende platteland leefbaar? We schuiven aan bij boeren, burgers en andere betrokkenen bij het Brabantse buitengebied.
Dit keer: Berjelle van Namen (24) uit Hoenzadriel die zich met zijn Pika Surprise op verticale landbouw stort. 

De 24-jarige ondernemer uit Hoenzadriel is vers afgestudeerd van de HAS in Den Bosch en zet in op verticale landbouw. De kas in de plaatselijke supermarkt, waar plantjes groeien onder ledverlichting, is het uithangbord van zijn start-up Pika Surprisa. Hiermee stelt hij 'kruidige verrassingen' in het vooruitzicht.

Het is een verademing. Terwijl zijn collega's in de agrarische sector deze week in Den Haag hun woede uitventten tegen de dreigende stikstofmaatregelen, neemt Van Namen in alle rust zijn bezoek mee naar het champignonbedrijf van zijn vader in Hoenzadriel. Een lange gang met grote celdeuren waarachter al jaren champignons in het donker tot volle wasdom komen op schappen boven elkaar.