Volledig scherm
Zo druk was het in 2013 bij de laatste Luchtmachtdagen in Volkel. © Van Assendelft Fotografie

De vliegschaamte voorbij op Luchtmachtdagen Volkel: 250.000 bezoekers verwacht

VOLKEL - Van vliegschaamte is geen sprake tijdens de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel. Integendeel. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni worden vooral fans van de Luchtmacht verwacht, zo'n 250.000 in totaal. Wat mag er wel en niet en hoe kom je er het beste?  

‘Wij zijn de Luchtmacht’ is het thema van deze open dagen en dus wordt letterlijk en figuurlijk alles uit de kast gehaald om jong en oud te vermaken. Met in de lucht donderende straaljagers en spectaculaire demonstraties en op de grond nog veel meer bijzondere vliegtuigen en avontuurlijk vermaak. Allemaal gratis toegankelijk. De organisatie mikt op de ‘Best Show Ever’. Alleen de directe omgeving en een enkele vredesactivist zal daar misschien anders over denken.   

Sluipwegen 

Komende week landen op Volkel de tientallen vliegers en teams die meedoen aan de Luchtmachtdagen. Zij hebben via de lucht waarschijnlijk het minste moeite om Volkel te bereiken. Dat geldt niet voor de ruim 250.000 bezoekers waar de Luchtmacht op mikt, zo'n 100.000 op de vrijdag en nog eens 150.000 op zaterdag. 

De toegangswegen naar het dorp Volkel zijn daar niet op berekend en dus wordt bijvoorbeeld de N264 vanaf de snelweg A50 van 's ochtends 07.00 uur een tweebaans weg naar de ingang van de basis. ‘s Middags wordt dat omgedraaid zodat de auto's ook weer snel kunnen vertrekken. Alle denkbare sluipwegen en binnendoorweggetjes naar de basis zijn afgesloten. Alleen omwonenden met speciale doorlaatkaarten mogen erlangs. ,,Er zullen files ontstaan, hoewel we er alles aan doen om te voorkomen dat die een mooie dag bederven", zegt de woordvoerder van de vliegbasis Volkel.

Volledig scherm
Veel bezoekers komen op de fiets. © Van Assendelft Fotografie

Bezoekers die met de auto komen, kunnen het beste de app Flitsmeister downloaden. De Luchtmacht heeft daar een deal mee voor het doorgeven van de meest actuele informatie wat betreft files, aanrijroutes en parkeerplaatsen. 

Volledig scherm
Spektakel in de lucht. © Van Assendelft Fotografie

Parkeren 

Parkeerplaatsen zijn er trouwens genoeg: zo'n 80.000 stuks, verdeeld over vijf terreinen - dichtbij en verder weg. De drie terreinen die het dichtst bij de basis liggen - P2, P3 en P4- kosten 10 euro per dag, P1 8 euro en P5 dat op een halfuur lopen ligt, kost 5 euro. Voordeel daarvan is dat je 's avonds wel als eerste weg bent. De opbrengst van het parkeren gaat naar de boeren die hun land beschikbaar hebben gesteld en het geld delen met de clubs uit Volkel en Odiliapeel die alles regelen.         

De Luchtmacht hoopt stiekem dat veel bezoekers met het openbaar vervoer komen. Voor 16 euro (een knipoog naar de F-16) rijdt de NS je vanuit het hele land naar het station in Oss waar vandaan de hele dag pendelbussen naar Volkel toeren. Een kop koffie, koek en een cadeautje van de Luchtmacht krijg je er gratis bij. Ook op het busstation in Uden staan pendelbussen klaar die bezoekers bij de hoofdingang afzetten. Zeker voor bezoekers uit de directe omgeving is de fiets misschien wel de beste oplossing. Voor hen is er een groot parkeerterrein aan de Rouwstraat ingericht.  

Volledig scherm
Het demonstratieteam van de Red Arrows is alleen op vrijdag te zien in Volkel. © JOYCE RUTJES

Beide dagen gaan de poorten om 08.00 uur open voor het publiek. Alle bezoekers worden - net als bij festivals al gebruikelijk is - uitgebreid gecontroleerd. Zelf broodjes en drinken meenemen mag. Het advies: neem zo min mogelijk tassen mee want die moeten desgevraagd wel open.  Er zijn 120 speciale veiligheidsmensen ingehuurd voor een vlotte controle. 

Oordoppen 

De vliegshows beginnen beide dagen naar verwachting rond 09.00 uur en duren tot ongeveer 17.00 uur. Het programma verschilt op beide dagen op onderdelen.  Voor de laatste informatie kan het publiek het beste de speciale Luchtmachtdagen-app downloaden. Die geeft een zeer compleet en helder overzicht van wat er op de grond en in de lucht allemaal te beleven is. De app is ook zonder internet te gebruiken. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben extra zendmasten geplaatst om goede wifi te garanderen; voor veel mensen tegenwoordig bijna van levensbelang. Maar minstens zo belangrijk zijn een paar goede oordoppen en stevige wandelschoenen. Het hele terrein is 2,5 km lang en van gras. Het wordt - tussen het kijken door - hoe dan ook veel tippelen.

Zeker zien in de lucht 

Volledig scherm
De F-35. Nog niet officieel bevestigd maar ga er maar van uit dat ie komt. © AFP

Die F-35 moet je zien (en horen). Wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk. De Luchtmacht houdt tot op de laatste dag een slag om de arm wat betreft de invulling en volgorde van het vliegprogramma. Hou de app van de Luchtmachtdagen dus vooral in de gaten.

Hoogtepunten zijn altijd de demonstraties van teams als de Red Arrows, Patrouille de France en Patrouille Suisse die mooi synchroon en akelig dicht bij elkaar in formatie vliegen. Niet elk team vliegt trouwens elke dag. Spectaculair is zonder twijfel de traditionele Air Power Demo waarbij alles voorbij komt wat de Luchtmacht in huis heeft. Een ware Hollywood-show met met veel vuurwerk, helikopters en F-16's.

Op vrijdag en zaterdag zijn de shows niet helemaal hetzelfde. 

Zeker zien op de grond 

Volledig scherm
Een AWACS, hier in de lucht, staat op de static show en is ook van binnen te bekijken. © Luchtmacht

Die AWACS is, net als een Hercules en enkele Boeing transportvliegtuigen, ook van binnen te bekijken. Meestal staan daar wel lange rijen voor. Verder veel F-16's, zeer waarschijnlijk ook de F-35, en kleiner vliegend spul.

Op het terrein staan ook tientallen kraampjes en informatiepunten van bedrijven en organisaties die zich met de Luchtmacht verbonden voelen: van de verkoop van petjes en schaalmodellen tot werving voor nieuw personeel.

Ga zeker ook naar het nagebouwde ‘Kamp Holland’ waar een bijna levensecht kamp is nagebouwd zoals eerder in Mali en Jordanië. Van de kapper tot de werkplaats, bijna alles is er ingericht zoals voor de mannen en vrouwen tijdens hun vredesmissies in het buitenland.