Volledig scherm
Protest voor het provinciehuis in Den Bosch. © ANP

‘Derde Brabantse veehouders overweegt te stoppen als stikstofplannen provincie doorgaan’

DEN BOSCH - Een derde van de Brabantse veehouders overweegt te stoppen als de nieuwe stikstofplannen van het Brabantse provinciebestuur doorgaan. Dat concludeert agrarisch vakblad Nieuwe Oogst na ondervraging van 322 veehouders in Brabant. 

Ruim zestig procent van de potentiële stoppers blijft naar eigen zeggen zitten met een flinke restschuld. In meer dan de helft van de gevallen zou die meer dan 300.000 euro bedragen, stelt het vakblad naar aanleiding van de eigen enquête. Het platform spreekt van een ‘stikstofstrop voor Brabantse veehouders’.

Dat Nieuwe Oogst, hét platform van boerenorganisatie ZLTO,  juist vandaag naar buiten komt met het eigen onderzoek is natuurlijk geen toeval. Vrijdag vergaderen Provinciale Staten over een Brabants maatregelenpakket om de stikstofcrisis te bezweren. De ZLTO is niet blij met het pakket en roept op tot protest bij het provinciehuis in Den Bosch. Daar worden vrijdag minstens 500 ontevreden boeren verwacht. 

‘Investering niet terugverdiend’

Vier op de vijf ondervraagde veehouders heeft afgelopen tien jaar geld uitgetrokken om zijn bedrijf milieuvriendelijker te maken. In zestig procent van de gevallen gaat het om investeringen van boven de 50.000 euro. Het is de vraag of de veehouders genoeg tijd krijgen om hun investering terug te verdienen. Ook hierdoor dreigt de stikstofstrop, aldus ZLTO-voorzitter Wim Bens.

,,Het gaat om investeringen van 20 tot 25 jaar”, weet de voorman. ,,Als veehouders door overheidsbeleid gedwongen worden om eerder hun bedrijf te staken dan eigenlijk de bedoeling was, dan zijn die investeringen dus meestal niet terugverdiend.”