Volledig scherm
De 8 finalisten van de Brabantse voorleeswedstrijd © Cubiss

Deze Brabantse voorleeskanonnen zijn door naar de provinciale finale

De 8 finalisten van de Brabantse provinciale Voorleeswedstrijd zijn bekend. In het stampvolle Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle wonnen zij op zaterdag 16 maart onder toeziend oog van supporters en juryleden de halve finale. De volgende stap is de provinciale finale. Hier wordt beslist wie Brabant mag vertegenwoordigen bij de nationale finale. 

Het was zaterdag een heuse strijd in het cultureel centrum. Verspreid over verschillende zalen en lokalen gingen de voorleeskanonnen uit het basisonderwijs de strijd aan. De volgende scholieren mogen zich na vandaag rekenen tot de finalisten van Brabant: Mieke Bakker van scholengemeenschap Opmaat uit Tilburg, Lena Slangen van Althena Onderwijs uit Drunen, Emma Aberson van Basisschool de Zevensprong uit Best, Maysam Schoenmakers van De Rietpluim uit Nuenen, Tess van der Vliet van Basisschool Achterberg uit Dongen, Valérie Kuijlaars van Basisschool de Ster uit Westerhoven, Elke Ruben van Basisschool de Horizon uit Prinsenbeek en Noortje Heimerikx van Basisschool de Zonneberg uit Steenbergen. Zij strijden op 12 april tegen elkaar om zich te plaatsen voor de landelijke finale op 22 mei in Amstelveen. De winnaar mag zich dan een jaar lang de beste voorlezer van Nederland noemen. 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. Met deze jaarlijks terugkerende wedstrijd willen aantonen dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar ook erg leuk is. Dit jaar deden er meer dan 200.000 leerlingen mee. In Brabant deden er 591 basisscholen mee. De populairste boeken zijn dit jaar van Roald Dahl, Tosca Menten en Jacques Vriens. Het meest gekozen voorlees boek is Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell.