Volledig scherm
Thierry Aartsen (links) en Klaas Dijkhoff. © LEEUWEN, JOS VAN

Dijkhoff noemt tweets Aartsen 'dom': 'Maar reacties zijn hysterisch, hij is welkom'

BREDA – 'Domme tweets' zijn het, die de Bredase VVD'er Thierry Aartsen de wereld in heeft gestuurd. Maar ze staan zijn beëdiging tot Tweede Kamerlid niet in de weg. Dat zegt Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter voor de liberalen in de Kamer.

,,Hij is van harte welkom'', reageert Dijkhoff. ,,Laten we ook accepteren dat mensen dingen doen die niet slim zijn." Hij vindt de reacties daarop hysterisch. ,,Wat je nu ziet is dat mensen meteen oordelen, uitschelden, bedreigen en familie lastigvallen. Ik vind dat echt hysterie waar dit land niet beter van wordt."

Diverse mensen vielen over de uitspraken die het Bredase gemeenteraadslid in het verleden op Twitter uitte. Rob Berkhout, VVD-wethouder in Wormerland (Noord-Holland), roept nu VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal en fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op af te zien van de toetreding van Aartsen tot de Haagse fractie. 

Aartsen is nu nog fractievoorzitter in de gemeenteraad van Breda. Afgelopen vrijdag maakte hij bekend die rol in te wisselen voor het Haagse pluche. Daar zal hij de plek innemen van Jeanine Hennis. 

'Ik kan mij niet voorstellen dat wij gezamenlijk zo’n eikel erbij willen hebben', schrijft Berkhout. 

'Kamerlid onwaardig'

Ook Bert Homan, VVD-raadlid in Assen, trainer-coach van VVD-politici, vindt dat Aartsen zich terug moet trekken als kandidaat-Kamerlid. 'Kerel het lijkt stoer, maar is een politicus en kandidaat-Kamerlid onwaardig. Trek je terug, dit kan echt niet', twittert hij. 

n een toelichting zegt Homan, die in strijd was met Henry Keizer om het partijvoorzitterschap: ,,Die tweets kunnen echt niet. Maar hij staat op de lijst. Hadden we bij de selectie wellicht scherper moeten zijn. Ik vind dat het Kamerlidmaatschap een eer moet zijn en niet een stap in je loopbaan. Mensen wegzetten is nooit goed.’’

'Ik ben zeker geen heilige'

In een video op Twitter reageert Aartsen op de ontstane ophef. Over de mensen die hij zou hebben gekwetst: ,,Ja, daar baal ik van. Er zit een tweet tussen die ik tien jaar geleden, toen ik 19 was, heb geplaatst toen ik stilstond in de trein. Die heeft mensen gekwetst, die heeft mensen pijn gedaan. Ik heb daar spijt van en dat heb ik die mensen persoonlijk ook laten weten.''

Wat hij vindt van alle stof die dit heeft doen opwaaien? ,,Ik baal er enorm van dat ik word afgerekend op een aantal tweets van de afgelopen jaren. Ik ben wie ik ben, ik ben een mens, geen robot en al zeker geen heilige. En ik hoop vooral dat mensen mij gaan afrekenen op mijn daden in de Kamer en niet op een aantal slechte grappen die ik ook een aantal jaar terug heb gemaakt.''

Oude tweets

Criticasters haalden afgelopen weekend tweets aan die Aartsen verstuurde bij een bezoek aan een thuiswedstrijd van NAC. ,,Een heerlijk avondje NAC: zwarte pieten in NAC-shirts op het veld en ‘ow Sylvana’ van Rob van Daal door de speakers. #humor’’, twitterde hij toen, verwijzend naar Sylvana Simons die na haar kritiek op Zwarte Piet doodsbedreigingen aan haar adres kreeg. 

In een andere tweet reageert hij op een medetwitteraar door te zeggen: ,,Als je die bril op een lekker wijf zou zetten, zou ik m’n hond erop gooien.’’

Dijkhoff en Aartsen kennen elkaar al langere tijd. Dijkhoff maakte vorig jaar zelfs bekend op zijn partij- en stadsgenoot te hebben gestemd toen hij in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen naar het stemhokje toog.