Volledig scherm
De politie deed onderzoek naar de aanrijding. © Charles Mallo

‘Doodrijder van Anouk (22) bracht bewust levens in gevaar’, zegt verkeerspsycholoog

OSS/GEFFEN - De man die ervan wordt verdacht dat hij Anouk Schuurmans (22) in Oss aanreed en vervolgens zwaargewond achterliet, heeft bewust mensenlevens in gevaar gebracht. Vrijdag bracht de krant het bericht naar buiten dat verdachte Vincent de B. vóór de fatale aanrijding alcohol en drugs had gebruikt. “Toen deze man in zijn auto stapte, wist hij dat hij strafbaar bezig was. Zijn excuses komen wat mij betreft dan te laat”, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

Als gedragsdeskundige is Tertoolen gespecialiseerd in ons reisgedrag. Hij maakt onderscheid tussen twee groepen doorrijders: de doorrijder die in de stress schiet en vanuit een impuls (shock) doorrijdt, en de doorrijder die iets te verbergen heeft en daarom doelbewust probeert een straf te ontlopen.

'Hij meldde zich niet'
Op basis van de feiten vermoedt Tertoolen dat Vincent de B. doelbewust uit de handen van de politie probeerde te blijven. “Deze man heeft bier gedronken, is doorgereden en het belangrijkst: heeft zich niet zelf gemeld op het politiebureau. Agenten moesten hem eigenhandig inrekenen. In dat geval heb je wat je noemt de schijn tegen."

Tegenover de politie gaf De B. toe dat hij Anouk heeft aangereden en haar voor dood heeft achtergelaten. Deze bekentenis en excuses komen wat Tertoolen betreft veel te laat. “Het was een ander verhaal geweest als hij de ochtend erna, als hij weer bij zinnen was gekomen, meteen naar de politie was gegaan en schuld had bekend, zoals veel doorrijders doen. Dat heeft hij niet gedaan en dat valt hem zwaar aan te rekenen, ongeacht de omstandigheden.”

'We kunnen gekke dingen doen'
Dat wil niet zeggen dat mensen die op de vlucht slaan, per definitie slecht of crimineel zijn. “Je hoort vaak mensen zeggen dat ze absoluut zullen stoppen na een aanrijding. Maar we weten helemaal niet hoe we reageren als we betrokken raken bij zoiets verschrikkelijks. In paniek kunnen we hele gekke dingen doen. Het gaat er vooral om wat je doet als je weer bij zinnen bent: eronderuit komen, of je verantwoordelijkheid nemen?

Doorrijden na een ongeluk wordt volgens het wetboek van strafrecht beschouwd als een misdrijf. Je bent verplicht hulp te verlenen en jezelf kenbaar te maken aan het slachtoffer. Doorgaans wordt het vluchten dan ook zwaar bestraft. Daders riskeren een celstraf, een boete van 7800 euro en een rijontzegging van maar liefst vijf jaar.