Nederlanders steken 'stiekem' grens met België over voor drank en sigaretten
Volledig scherm
Nederlanders steken 'stiekem' grens met België over voor drank en sigaretten © Politie Marco Maarheeze

Duizenden mensen teruggestuurd die ‘stiekem’ oversteek naar België wagen: ‘Behoorlijk dom als je gaat’

Voor mensen die ‘stiekem’ de oversteek naar België wagen om goedkope sigaretten of drank te halen, zijn er de afgelopen dagen extra grenscontroles ingericht bij de overgangen met Brabant. De Belgische politie heeft in tien dagen al meer dan 2.800 Nederlanders terug moeten sturen. 

De Belgische politie heeft bij de grensovergangen extra controles moeten inzetten, omdat mensen het blijven proberen om de grens over te steken. En dat terwijl het alleen nog toegestaan is tussen de landen te reizen voor essentieel woon-werkverkeer. 

Sinds 21 maart zijn er 30.762 voertuigen gecontroleerd vanuit Nederland richting België. Daarvan zijn er 2.809 teruggestuurd naar Nederland, omdat de bestuurders ‘geen geldige reden’ hadden om de grens over te steken. 

‘Behoorlijk dom als je gaat’

Wijkagent Marco uit Maarheeze plaatste woensdag een waarschuwing op Instagram, omdat hij geluiden ontving dat er toch nog mensen zijn die de grens zo onopvallend mogelijk proberen over te steken. ,,De boete is (nog) 500 euro en krijg je zonder pardon als je betrapt wordt.” 

De Belgische politie controleert de locaties die daarvoor gebruikt worden extra goed, om te voorkomen dat mensen de grens illegaal overgaan. Ook zijn er infoborden langs de weg gezet in de richting van Nederland richting België. Daarop staat de flinke boete van 500 euro in het rood afgebeeld. 

,,Als je betrapt wordt is het eigen schuld dikke bult. En in deze tijd is dat ook behoorlijk dom”, laat de wijkagent weten. 

Sigaretten en drank

Volgens de federale Belgische politie passen de meesten de regels wel toe. ,,Maar er zijn altijd die sigaretten of drank over de grens gaan kopen. Natuurlijk zijn dit voor ons geen noodzakelijke verplaatsingen en worden zij geverbaliseerd.”

De Belgische politie benadrukt dat mensen die aan de grens wonen en die oversteken om medicijnen te kopen, wel worden toegelaten. ,,We zijn dus streng maar rechtvaardig.”

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.