Volledig scherm
PREMIUM
11:23 uur - Leo Linnartz zorgde er mede voor dat op de Maashorst nu een kudde van 23 wisenten rondloopt. © Van Assendelft Fotografie

Een dag met ecoloog Leo Linnartz op zoek naar de Brabantse Big Five: ze móéten hier zijn

ZomerserieHoe is dat nou, huisarts zijn, of brandweerman, directeur van een betaaldvoetbalclub? Onze verslaggevers spelen een dagje voor schaduw, kijken een (lange) dienst lang over schouders mee, helpen hier en daar een handje. Om de ziel van het beroep in woorden te vangen. Vandaag: met ecoloog Leo Linnartz op educatieve safari, op zoek naar de Brabantse Big Five. Of Four ...?

Big Five van Brabant

Het was SP-gedeputeerde Johan van den Hout die in 2012 met het idee op de proppen kwam om tot een Brabantse Big Five te komen: edelhert, wisent, wildzwijn, otter en lynx. Geleend van de beroemde Afrikaanse reeks olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel. 

Het doel was drieledig: de oerdieren moesten publiekstrekkers worden, het beheer van de natuurgebieden moest goedkoper en het ecosysteem completer. Het voorstel werd afgeschoten: de Brabantse politiek wilde geen geld uittrekken om de soorten te herintroduceren. Maar ook zonder provinciaal geld is de Big Five er goeddeels gekomen. Andere partijen zetten hun schouders eronder; de zelfredzaamheid van de natuur deed de rest. En er was nog de wissel van wildzwijn - wroetend door de Brabantse bodem het schrikbeeld van menig boer - naar bever.

Hij gaat nog eens door de knieën. Tuurt door de onvermijdelijke verrekijker om zijn nek. En dan: een gedempte kreet. Gevolgd door een gebaar om ook zijn gevolg te wijzen op het imposante dier dat even verderop door het bos op de Maashorst struint. We zien de wisent, een uit de kluiten gewassen bizon. Het dier is lid van de Brabantse Big Five. Dat treft. En is natuurlijk geen toeval. Leo Linnartz, ecoloog en allesweter van beroep, leidt deze educatieve safari door het Brabantse land. Met als doel op zoek te gaan naar de leden van deze bende van vijf: wisent, edelhert, otter, bever en lynx.

  1. Zundert, geboorteplaats Vincent van Gogh
    PREMIUM
    Video

    Zundert, geboorte­plaats Vincent van Gogh

    EINDHOVEN – De liefde van Vincent van Gogh voor de natuur heeft hij waarschijnlijk van zijn moeder. Dat stelt Ron Dirven, directeur van het Van Gogh Huis in Zundert in de video van vandaag. Die is gemaakt rond de opbouw van de grote tentoonstelling ‘Van Goghs Intimi’ die komende zaterdag, 21 september wordt geopend. Rond de opbouw van die grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.