Een goed gesprek over belangrijke maatschappelijke thema’s, sluit je aan bij Nederland in Gesprek en laat écht van je horen
Moeten we over op kernenergie? Is de basisbeurs klaar voor een comeback? Moet de zorgpremie leeftijdsafhankelijk? Grote onderwerpen die ondergesneeuwd dreigen te raken door alles wat met corona te maken heeft. Toch zijn ze belangrijk, met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht. Nu we in een langdurende lockdown wat meer op onszelf zijn teruggeworpen, valt het niet mee om met anderen in gesprek te gaan over deze thema’s. Wij willen u daar graag bij helpen.
Delen per e-mail
Nooit was een goed gesprek meer welkom dan nu. We slaan ons grotendeels manmoedig door de lockdown heen, al maandenlang, maar drijven we daarmee ook niet steeds verder uit elkaar?
Kloof na kloof ontstaat, het debat op sociale media verliest steeds meer de nuance. Horen we elkaar nog? Er is zoveel te bespreken: corona, de avondklok, de groeiende ongelijkheid, de zorg en het klimaat om maar eens een paar hele grote thema’s te noemen.
Om het gesprek tussen mensen met verschillende meningen op gang te brengen, lanceerde De Volkskrant in het najaar van 2020 ‘Nederland in gesprek’. Dat werd een overweldigend succes met maar liefst achtduizend aanmeldingen. Dat verdiende opvolging, maar wellicht ook uitbreiding. En dus zocht De Volkskrant de samenwerking met het ED, zes andere regionale titels en het AD. Om uit te zoeken of we het gesprek weer op gang kunnen brengen.
Andermans perspectief
Doel van het programma is niet om het met elkaar eens te worden, maar om naar elkaar te luisteren, te discussiëren en bruggen te slaan. Een andermans perspectief, beperkingen en ideeën kunnen een mens aan het denken zetten. Want soms is luisteren waardevoller dan praten.
Om een gesprekspartner te vinden met een andere kijk op de wereld, leggen we deelnemers zeven controversiële vragen voor. U geeft daar online antwoord op en vervolgens wordt u gekoppeld aan iemand bij u in de buurt. Daarmee kunt u in gesprek, maar mochten de regels zijn zoals ze nu zijn, is het natuurlijk niet onze bedoeling om duizenden mensen op de been te brengen. Zijn de regels nog streng, dan kunt u digitaal met elkaar in gesprek, via de laptop of telefoon.
Internationaal navolging
‘Nederland in gesprek’ bouwt voort op een idee van het Duitse weekblad Die Zeit. Dat brengt al een aantal jaar duizenden Duitsers aan weerszijden van het opiniespectrum bij elkaar onder de noemer ‘Deutschland spricht’. Het project kreeg onder de noemer My Country Talks internationaal navolging, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden, Italië, Frankrijk, Polen en Zwitserland.
Op zondag 14 maart ontmoet u uw gesprekspartner op een locatie die u samen kiest, of digitaal. De inhoud van de gesprekken blijft volledig privé. De inschrijving van Nederland in gesprek loopt van 23 januari tot en met 28 februari.
Dit zijn de stellingen waarop je met elkaar in gesprek kan gaan, klik bij de eerste vraag op ja of nee en alle stellingen verschijnen:
Enkele tips voor het goed voeren van een gesprek:
Een constructief gesprek voeren zonder welles-nietes-spelletjes, hoe doe je dat eigenlijk? Deze en andere veel gestelde vragen verzameld in een handig overzicht. Bekijk hier met welke apps je handig online met elkaar in gesprek gaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBuitenbeelden
Deze mysterieuze mannetjes staan al 20 jaar op wacht aan de A58
OIRSCHOT - Op foto’s lijken ze hoger dan in het echt, de pilaren waar de zwarte mannetjes op zitten. Toch zitten ze nog op zo’n zes meter hoogte. Hoog genoeg om net over het talud heen te kunnen kijken. In de tuin van het oude witte boerderijtje dat daar, aan de rand van Oirschot, verscholen ligt. -
Debat van het Zuiden: lijsttrekkers met elkaar in debat over Brabantse thema's
Op 15, 16 en 17 maart mogen we naar de stembus. Naar wie gaat jouw stem? Weet je het al, of twijfel je nog? Dan mag je het Debat van het Zuiden op 13 maart zeker niet missen. De lijsttrekkers van de zeven grootste partijen gaan dan met elkaar in - een live te volgen - debat in Den Bosch. Over onderwerpen die Brabanders belangrijk vinden. -
PREMIUM
Boer Cardol uit Tuil is enorm trots op pasgeboren lammetjeszesling: ‘Dit maak je misschien nooit meer mee’
TUIL - Een bijzondere geboorte in Tuil deze donderdag. Daar is namelijk een lammetjeszesling geboren. Boer Gert-Jan Cardol is maar wat trots: ,,Dat maak je misschien nooit meer mee.” -
video
Horeca Breda is lockdown beu: 'De koek is op’
De koek is op volgens veel horecaondernemers in Breda. Daarom gooiden veel horecagelegenheden vanmiddag het terras open in de hoop dat het een duidelijk signaal afgeeft aan de politiek: open van de terrassen in Nederland. -
PREMIUM
Nieuw prikplan voor GGD; van 20 naar 60 spuiten per uur
EINDHOVEN - De gelukkigen onder ons die al een vaccin kregen, weten hoe het eraan toegaat in de prikstraat. Eerst doet iemand de administratie, daarna volgt de felbegeerde spuit. Dus als de ene medewerker formulieren invult, doet de prikker niets. Dat kan efficiënter. Drie keer zo efficiënt zelfs.
-
PREMIUM
‘Ik ben 94 jaar en nog niet oud genoeg voor Pfizer-vaccin?’ Verwarring alom bij ouderen, ook door fouten GGD
GAANDEREN - Wie 65 is, wordt nog niet gevaccineerd, tenzij je dit jaar jarig was. Als je 94 bent, kun je een bericht krijgen dat je voor het AstraZeneca-vaccin op de wachtlijst komt, maar je krijgt Pfizer en komt niet op een wachtlijst. En momenteel wordt de groep 60 tot 64 jaar gevaccineerd, maar niet de 60-, 61- en 62-jarigen. Bent u er nog? -
PREMIUM
‘Extra aandacht voor ouderen nodig’
BOXMEER - Voorkom vereenzaming, zorg voor seniorenzorg en pas het woonbeleid aan op de behoeftes van ouderen. Het zijn aanbevelingen van de KBO Land van Cuijk aan de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk. -
PREMIUM
Verkiezingen: Gennep gaat tegen advies minister in
GENNEP/CUIJK - De gemeente Gennep maakt er als enige regiogemeente geen probleem van als, naast kwetsbaren die extra vatbaar zijn voor het coronavirus, ook ‘gezonde mensen’ op maandag 15 en dinsdag 16 maart al komen stemmen. Dat leert een rondgang.