Een hoge prijs voor vrijheid, gelijkheid en broederschap
Plagen & TegenslagenIn Plagen & Tegenslagen beschrijft Geurt Franzen de ontberingen die het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg hebben doorstaan in de eeuwen die achter ons liggen. Over epidemieën en mislukte oogsten, noodweer en overstromingen, oorlogsgeweld en plunderingen, armoede en ongelukken. Vandaag aflevering 6: dorpen failliet na de komst van de Fransen.
Ze zijn er niet gerust op, de bewoners van het Land van Cuijk. Het is najaar 1794. Ze zeggen dat de Franse troepen weldra hier zullen zijn. Maastricht en Venlo zijn gevallen en op 9 oktober nemen de Franse revolutionairen – die ons ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ beloven - Den Bosch in. Zit er dik in dat Grave nu aan de beurt is.
De Fransen hebben de oorlog verklaard. Niet aan ons, het volk, maar aan de leider van de Republiek, stadhouder Willem V. Dat heerschap kan maar beter uit de buurt blijven, als ie niet wil dat zijn hoofd in een mand onder de guillotine belandt.
Emigrés
Natuurlijk verdedigt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden deze uithoek ook. Maar het is een ratjetoe aan buitenlandse huurlingen. Je hoort Zwitserse dialecten, Duits van huurlingen uit Hessen en het Engels van de ruwe, ongedisciplineerde soldaten van het leger van de Hertog van York. Zelfs het Frans klinkt aan ‘Hollandse kant’, want ook Fransen die na de revolutie van 1789 hun land zijn ontvlucht, zogenaamde emigrés, vechten mee aan de zijde van de Republiek.
In september hebben de Engelsen een paar dagen bij Grave gebivakkeerd. Toen de Fransen naderden, zijn ze de Maas overgestoken, richting Nijmegen. Maar daarvoor hebben ze vreselijk huisgehouden in Escharen.
14 oktober
Op 14 oktober is de belegering van Grave een feit. Een leger van zesduizend Fransen staat aan de poorten. Maar het Graafs garnizoen, onder leiding van Andreas de Bons, geeft zich niet over. De Franse legeraanvoerder, Charles Pichegru, heeft geduld. Zijn mannen graven zich in en zijn kanonnen schieten hun kogels over de vestingmuren. Het beleg zal tot 30 december duren. Dan geeft De Bons zich over. De schade in Grave is groot, het aantal slachtoffers valt mee: acht.
Van Escharen in het noorden tot Maashees en Overloon in het zuiden en Mill in het westen, elk dorp wordt als een citroen leeg geknepen
Maar het Graafs beleg slaat vooral buiten de stad diepe wonden. Want tijdens dat beleg moeten die duizenden Franse troepen ook te eten krijgen. Net zoals al die honderden paarden. Wie voor het eten, het hooi en de haver moet zorgen? De inwoners van de dorpen.
Rooftocht
De Franse legerleiding eist van de dorpsbesturen dat zij karrenvrachten vol brood en bier leveren, rundvee en schapen dat als vlees voor de militairen kan dienen en hout uit hun bossen voor versteviging van de aanvalslinie.
Met de winter in aantocht, puilen de voorraadschuren van de boeren uit. Maar het wordt voor hen en hun huisgezinnen op een houtje bijten, die schuren worden leeggezogen. En als er niet snel genoeg wordt geleverd, gaan de Franse soldaten, net als de Engelsen vóór hen, op rooftocht uit.
Van Escharen in het noorden tot Maashees en Overloon in het zuiden en Mill in het westen, elk dorp wordt als een citroen leeg geknepen. Millse boeren bijvoorbeeld leveren op 27 oktober 1794 45 schapen en 49 koeien af bij de Fransen. Het dorp zal in twee maanden tijd schade lijden voor niet minder dan 25.756 gulden. Dat staat anno nu gelijk aan ruim 231.000 euro.
Volgende aflevering: Beers maakt de balans op na de Franse inval.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUMPlagen en tegenslagen
Koning beslist over doodstraf voor Groeningse bende
In Plagen & Tegenslagen beschrijft Geurt Franzen de ontberingen die het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg hebben doorstaan in de eeuwen die achter ons liggen. Over epidemieën en mislukte oogsten, noodweer en overstromingen, oorlogsgeweld en plunderingen, armoede en ongelukken. Vandaag aflevering 5: de Schrik van Groeningen (vervolg). -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUMPLAGEN & TEGENSLAGEN
De pest maakt in één jaar tijd in Boxmeer 330 slachtoffers
In Plagen & Tegenslagen beschrijft Geurt Franzen de ontberingen die het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg hebben doorstaan in de eeuwen die achter ons liggen. Over epidemieën en mislukte oogsten, noodweer en overstromingen, oorlogsgeweld en plunderingen, armoede en ongelukken. Vandaag aflevering 1: de zwarte dood. -
PREMIUM
Ellen helpt in de baas z’n tijd in het verpleeghuis van haar moeder: ‘Zouden meer bedrijven moeten doen’
VEGHEL - De potloden slijpen van die mevrouw die zo graag kleurt, een extra glas water brengen nu het zo heet is. Haar werkgever heeft Ellen von Koczian de gelegenheid gegeven om bij te springen in het verpleeghuis waar ook haar moeder woont. ,,Zouden meer bedrijven moeten doen, anders redt de ouderenzorg het niet.”
-
PLAGEN & TEGENSLAGEN
Brute dieven zaaien angst in Groeningen: over ‘d’n Dolle’, ‘de Flardts’ en ‘Coob’
In Plagen & Tegenslagen beschrijft Geurt Franzen de ontberingen die het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg hebben doorstaan in de eeuwen die achter ons liggen. Over epidemieën en mislukte oogsten, noodweer en overstromingen, oorlogsgeweld en plunderingen, armoede en ongelukken. Vandaag aflevering 4: de Schrik van Groeningen. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUMmet video
Zwijgen is goud hoopt Giel Boes; tien dagen niet praten om de wereld weer wat groener te maken
EINDHOVEN - Giel Boes (34) praat niet meer. Vanaf 5 augustus komt er tien dagen lang geen woord over zijn lippen. Met deze opmerkelijke actie wil de Eindhovenaar aandacht vragen voor het klimaat en geld inzamelen voor het planten van bomen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer