Bart Houben laat zijn worstenbroodjes bakken met dichte uiteinden.
Volledig scherm
PREMIUM
Bart Houben laat zijn worstenbroodjes bakken met dichte uiteinden. © Jean Pierre Reijnen

Een lekker verhaal over het Brabantse worstenbroodje met een open einde (soms dan)

ZomerserieVan slachtafval naar voer voor foodtrucks en inspiratie voor sterrenkoks. Het Brabantse worstenbroodje maakte een opmerkelijke verandering door.

Brabantse vondsten: Het bedrijfsleven, de medische wetenschap, de topsport: allerlei sectoren profiteren van Brabanders die iets nieuws uitvonden of een ontdekking deden. Vandaag: de oorsprong van het worstenbroodje.

Boeren uit Princenhage bij Breda hadden het ruim een eeuw geleden al goed begrepen. In 1897 vergrepen zij zich massaal aan het gratis worstenbrood op Koppermaandag. 'Sommigen van hen deden zich zoo tegoed, dat het zweet hen uitbrak en een vette glans bijna over hun hele aangezicht lag', schreef een verslaggever in de krant.

Ook 122 jaar geleden was blijkbaar niets zo Brabants als worstenbrood. Zeker tijdens feestdagen, zoals koppermaandag, werd 'veul worstenbrood' gegeten, zoals de verslaggever mooi opschreef in het artikel, te vinden via de online krantenbak van Delpher.

Nog een opvallende observatie uit dat verhaal: het eten van worstenbrood is 'een van die gebruiken, welke reeds dagteekenen uit vorige eeuwen en waarvan het ontstaan in het duister ligt.’ Niemand weet sinds wanneer de Brabander worstenbrood eet. Zou het echt?