Volledig scherm

Een stadion vol kandidaten: hoeveel valt er op 21 maart te kiezen?

Bijna 54.000 mensen hebben zich kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Voor elke beschikbare plek in de gemeenteraad zijn er gemiddeld iets minder dan zeven gegadigden. 

Dat blijkt uit een analyse van alle kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen door LocalFocus.

Vaak is de keuze groter in grote steden: van de tien gemeenten met de meeste kiesgerechtigden zit alleen Almere met krap zes kandidaten per zetel onder het landelijk gemiddelde. Den Bosch heeft veertien kandidaten per zetel, Amsterdam dertien en Rotterdam twaalf. 

Meer kandidaten dan zetels

Iets meer dan een kwart van de 2.789 partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben meer kandidaten dan dat er in hun hele gemeente überhaupt zetels te verdelen zijn. Zelfs wanneer die partijen dus in het geheel de gemeenteraad in zouden nemen, hebben ze een – soms fors – overschot aan kandidaten. Ruim zestig partijen hebben zelfs minimaal twee keer zoveel kandidaten als dat er zetels in hun gemeente zijn. 

>> Bekijk de interactieve kaart hieronder: door op een gemeente te klikken is het aantal kandidaten per raadszetel te zien. Door op het driehoekje achter 'Aantal kandidaten per zetel' te klikken is per gemeente het aantal partijen en het aantal kandidaten te zien.

Welke partij kies jij? Vul de kieswijzer in.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement