Volledig scherm
Roodkapje overhandigt het eerste biertje aan Efteling-directeur Fons Jurgens. © J Ointgroen

Efteling presenteert nieuwste eigen bier

KAATSHEUVEL - De Efteling heeft donderdagmiddag in het Loonsche Land zijn nieuwste biersoort gepresenteerd. Het blond biertje - met een alcoholpercentage van 6,8 procent - draagt de naam 't Verdiende Loon en is alleen verkrijgbaar in het restaurant en op het terras van Restaurant De Proetfuyn van vakantiepark Het Loonsche Land.

Volledig scherm
De winnaars van de namenwedstrijd, samen met Roodkapje en directeur Fons Jurgens (achter Roodkapje). © J Ointgroen

Vorig jaar maakte het attractiepark bekend dat het een nieuwe biersoort uit ging brengen. Op Facebook werd gevraagd om een naam te verzinnen. Uit 8.000 inzendingen werd door een jury onder leiding van directeur Fons Jurgens de naam 't Verdiende Loon gekozen. Twaalf personen, die ook allemaal uitgenodigd waren voor de presentatie, kwamen met de winnende naam.

Blond, fris en fruitig

Het idee van een eigen bier ontstond vorig jaar. Fons Jurgens: ,, We hebben een proeftuin in het Loonsche Land waar gewassen verbouwd worden, waaronder hop. Ons streven is om in elk gerecht wat hier verkrijgbaar is iets van de tuin te verwerken. Zo vonden we het leuk om ook een eigen biertje te hebben."

Het nieuwe bier wordt gebrouwen door Gilian van der Schans, eigenaar van Stadsbrouwerij Sint Chrispijn uit Waalwijk. ,,Een speciaal bier, blond, fris en fruitig met een klein bittertje. Een allemansvriend", zo omschrijf de brouwer het bier.

Bosrijkse Brouw

Het is niet voor het eerst dat het attractiepark een biersoort lanceert. Zo heeft het vakantiepark Bosrijk ook een eigen biertje, het Bosrijkse Brouw, dat gebrouwen wordt door De Drie Hornen uit Kaatsheuvel. 

Volgens Jurgens gaat de Efteling ook nog bekijken of het Eftelinghotel ook een eigen biersoort gaat krijgen. ,,Eerst maar eens het concept van de streekproducten in het Loonsche Land uitwerken.''

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Donor gezocht voor Nick (19) met leukemie

  Donor gezocht voor Nick (19) met leukemie

  RIJEN/BREDA - "Hij heeft nog een hoop te doen hoor. Een opleiding, een eigen auto, kinderen krijgen... We weigeren hem op te geven. Doen we gewoon niet." Angelique Coolen kijkt naar haar zoon Nick, tegenover haar aan tafel. Ze is vastberaden om hem door de hel die leukemie heet, te slepen. De opgave is om een stamceldonor te vinden die Nick kan helpen te genezen. Er hebben zich al zo'n 50.000 donoren gemeld, maar de gezochte match zit er nog niet bij.
 2. Het waren zes hete vakantieweken met meerdere hittegolven: veel zonuren Eindhoven en 36,4 graden in Volkel
  Overzicht

  Het waren zes hete vakantiewe­ken met meerdere hittegol­ven: veel zonuren Eindhoven en 36,4 graden in Volkel

  GILZE EN RIJEN - Deze zomer werd het van de hele provincie het warmst in Gilze en Rijen. Het was daar op 26 juli maar liefst 37,6 graden. Dat blijkt uit de temperaturen van de vier Brabantse meetstations van het KNMI, op iedere dag gemeten in de afgelopen zes weken. Die stations staan op vliegbasis Woensdrecht, vliegbasis Gilze-Rijen, vliegbasis Eindhoven en vliegbasis Volkel.