Feest in Den Bosch
Volledig scherm
Feest in Den Bosch © copyright Marc Bolsius

Elluf-Elluf staat voor de deur: deze feestjes zijn er maandag in Brabant

Elluf-elluf. De opening van het carnavalsseizoen. In veel plaatsen wordt de prins al bekendgemaakt. In andere plaatsen wordt flink gefeest en sommigen vieren het komend weekend al.

Maar waar kun je terecht als je een rasechte carnavaller bent en dus maandag gewoon om 11.11 uur wil vieren dat het seizoen weer is begonnen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Den Bosch

De burgervaojer, Peer vaan den Muggenheuvel, opent maandag precies om 11.11 uur het Oeteldonkse carnavalsseizoen op de Markt. Het gratis feest wordt ieder jaar door veel enthousiastelingen bezocht. Oeteldonk trekt zich er dan ook niets van aan dat het op een maandag valt. ‘Maandag of niet, d’n Elfde van d’n Elfde is en blijft natuurlijk de dag waarop ons carnavalsseizoen wordt geopend.’

Voorafgaand aan de opening, vanaf 10.22 uur, zingen Frank van den Wildenberg en Kelsey Ikkersheim. ‘Onder mekaor’ gaan ze er dan voor zorgen dat de burgervaojer een warm welkom krijgt. 

Naast traditionele elementen als het volkslied, het OetelKeinderKennisRundje, de officiële opening en het hijsen van de jaarvlag, staan ook een aantal ‘verrassingen’ op de planning. Rond 13.33 is er nog de quiz ‘terug in de tijd’. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Sfeerbeeld uit Oeteldonk tijdens carnaval.
Volledig scherm
Sfeerbeeld uit Oeteldonk tijdens carnaval. © copyright Marc Bolsius

Tilburg

Kruikenstad viert ook feest op maandag. Daar begint het echter niet al om elf over elf maar wordt er afgetrapt om 16.11 uur. In de Stadhuisstraat barst het feest los. Kosten: 3,50 euro maar het stadsembleen is het toegangsbewijs. Later op de avond wordt er ook de nieuwe prins onthuld. 

De Stadhuisstraat is al vanaf 15.30 uur open. De Kruikencantus staat daar eerst op het programma. Onder leiding van voorzangers Gerion Goossens (Veul Sjaans) en Steven van Gils (Bennie Bekend) worden bekende carnavalskrakers van toen en nu meegezongen. En wordt er vooral heel veel bier gedronken natuurlijk. 

Daarna treedt DJ P@ op totdat de prins bekend wordt gemaakt. Ook Duo Knotsgek en CV  de Steunzolen zingen de KruikenKraker van carnaval 2019. Mosterd na de Maaltijd treedt daarna ook nog op. 

Lees verder onder de foto.

Vijf Prinsen Carnaval ontmoetten elkaar in 2019 tijdens de Grensontmoeting: vlnr Prins Martijn (Knollevretersgat), Prins Martijn (Ballefruttersgat) Prins Ton (D'n Haozenpot), Prinses Désirée (Kaaiengat) en Prins Etiënne (Kruikenstad).
Volledig scherm
Vijf Prinsen Carnaval ontmoetten elkaar in 2019 tijdens de Grensontmoeting: vlnr Prins Martijn (Knollevretersgat), Prins Martijn (Ballefruttersgat) Prins Ton (D'n Haozenpot), Prinses Désirée (Kaaiengat) en Prins Etiënne (Kruikenstad). © Rudolf Robben

Breda

Voor het eerst viert het Kielegat Elluf-Elluf niet in het weekend. Vier jaar geleden koos Stichting Kielegat voor een nieuwe koers: die viering van de ‘elfde-van-de-elfde’ moest niet op de vrijdag rond 11 november plaatsvinden, maar op de dag zelf. 

Maandagmiddag wordt ook de nieuwe prins gepresenteerd. ,,Het is het jaar van de waarheid”, erkent Lucien Verhoef, voorzitter van de Stichting Kielegat. ,,Drie jaar lang hebben we een gestage groei gezien van het aantal mensen dat Elluf-Elluf bijwoont. We hopen dat die groei ook doorzet nu het feest op maandag plaatsvindt. Onze droom is dat over elf jaar op die dag heel de Grote Markt vol staat.”

Toch is het even spannend: zijn mensen bereid een middag vrij te nemen om de Elluf-Elluf-viering bij te wonen? De presentatie van de prins is voor de zekerheid wat later gepland dan eerdere jaren: om 17.11 uur. ,,Zodat de werkenden gemakkelijker kunnen aanhaken”, zegt Verhoef. Om 14.11 uur begint Elluf-Elluf op de Grote Markt Zuid met DJ FeestRay. Om 17.11 uur worden de nieuwe prins van ut Kielegat en zijn gevolg gepresenteerd. Verder zijn er optredens van Ger Couvreur, Zanger Kafke en de Lawine Boys.

Eindhoven

Ook Eindhoven viert feest op de Elfde van de Elfde.

Het officiële programma in Eindhoven begint maandag om 18.41 uur op het plein bij Herberg Oud Eindhoven met verschillende artiesten en kapellen. Om 19.11 uur wordt de stadsprins ontvangen en het motto onthuld. Daarna om 20.11 uur zal het lempke worden ontstoken. Het feest barst daarna natuurlijk los op Stratumseind. 

Verschillende kapellen zullen van kroeg naar kroeg ‘dweilen’.

Lees verder onder de foto.

Ontsteken van het Lempke in 2018.
Volledig scherm
Ontsteken van het Lempke in 2018. © Bert Jansen

Bergen op Zoom

Bij de Geit van Mie d’n Os op ‘t Bléékveldje komen alle Krabben maandag bij elkaar om het Vastenavondvuurtje aan te steken. Feestend en dansend komt iedereen daar samen om de plechtigheden bij te wonen. 

‘Fakkels geve n’t Bléékveldje ‘n bietje spookachteg aanzien en de schaduwe van de toegestròòmde Krabbe danse n’op de geveltjes van d’uskes rommetom. In ‘t midde van de méénegte, in ‘n plas geel licht: de Geit, onze Geit, ‘t simbool van de Berregse Vastenavend.’

Bergenaren vieren Vastenavond volgens hun eigen tradities en Ellef-ellef wordt dan ook echt heel serieus genomen. ‘Eerst nog Sintereklaas, Kersemus en de Nuuwejaar…..mar dan: de Vastenavend!’

Roosendaal

Met het wakker zingen van de Tullepetaon op de Markt en het Liedjesfestival in de Kwakkelkooi wordt maandagavond het carnaval in Roosendaal ingeluid. Het motto voor dit carnavalsjaar is ‘Draai ’t mar om’. Het wakker zingen is om 19.33 uur, het Liedjesfestival begint om 20.11 uur.

Om deze dag warm te draaien begint om 17.55 uur al, in besloten kringen, de boerenraadsvergadering, waarin de Boerenraad voor komend seizoen officieel wordt geïnstalleerd. Ook worden de Oog’eid, Nar en Sjampetter aan de Boerenraad gepresenteerd en houdt de Sjampetter de boeren het boerefesoen voor.

Het nieuwe Tullepetaonse carnavalslied wordt maandag vanaf 20.11 uur in de Kwakkelkooi (de Kring) gekozen. Verschillende kapellen laten hun nieuwe creatie aan een vakjury horen, waarna de ‘Oogheid het winnende lied bekendmaakt. Dit liedjesfestival is vrij te bezoeken.