Wachtrij bij de attractie Baron 1898 in de Efteling.
Volledig scherm
Wachtrij bij de attractie Baron 1898 in de Efteling. © anp

Emoties lopen op over roken in een pretpark: ‘worden zwetende mensen ook verboden?’

Het verbod op roken in wachtrijen in pretparken dat op 1 april ingaat brengt de gemoederen aardig in beweging. Van absolute voorstanders die het liefst meteen héle pretparken rookvrij willen maken tot mensen die zich afvragen of naar zweet ruikende wachtenden voor attracties niet veel irritanter zijn. 

Even hoopten verstokte rokers dat het misschien om een 1-aprilgrap zou gaan, aangezien het rookverbod in wachtrijen en het Sprookjesbos op deze datum ingaat. Maar dat blijkt ijdele hoop, want het is een afspraak die 21 dagattracties in Nederland hebben gemaakt voor het nieuwe pretparkseizoen dat zaterdag van start gaat. Voor De Efteling geldt in ieder geval dat met ingang van deze dag alle wachtrijen - zowel overdekt als onoverdekt - rookvrij zijn. In het Sprookjesbos kan voortaan gebruik worden gemaakt van drie speciale rookzones. ,,Op deze manier wordt de Efteling een nog veiligere en gezondere omgeving voor onze jongste bezoekers”, aldus het pretpark op Facebook.

Het merendeel van de reacties via sociale media richting deze krant en de Efteling is positief. ,,Hèhè, dat is nou eens goed nieuws!”, zegt Angela Hensgens-Kouwenberg op Facebook. ,,Dat je niet meer in de walm hoeft te staan wachten in de rij. Goed bezig Efteling!” Ook Roel Janssens vindt het ,,helemaal top, ik erger me groen en blauw aan die stank! Efteling, dank je wel”.
 Astrid Timmers vindt het ook een ,,prima beslissing. Gelukkig doen 21 grote parken en dierentuinen in Nederland mee. Wil je roken prima, maar zadel andere mensen niet met jou stinkende verslaving op. “

Christine Alsemgeest vindt het verbod een beetje laat. ,,In de tijd waar roken in de horeca al heel lang verboden is loopt de Efteling achter qua rookbeleid. Raar, ik dacht dat de Efteling graag voorop liep.” Enkele reageerders melden ook dat in sommige landen en dergelijk rookverbod al lang bestaat. Carina Mulder-Weelink zegt in Parijs en Los Angeles te hebben kunnen ervaren ,,hoe fijn dat is, zeker met longklachten in de familie.”

Peter Rydlakowski – ‘ik ben een roker’- noemt een Deens voorbeeld : ,,Waarom geen totaal rookverbod op het volledige terrein zoals in Legoland? Voor de rokers heeft men daar rookzones uit het zicht van de kinderen. Je zal er ook nergens peuken op de grond vinden.”

Marlous Reidsma breekt een lans voor de elektronische rokers: ,,Dat stinkt niet, meeroken is onschadelijk en vervliegt supersnel. Bovendien, de mensen die nu dampen doen dat omdat ze zijn gestopt met echt roken. Het zou lullig zijn om deze mensen die juist zo’n goede stap hebben gezet, tussen de echte peuken te laten staan.”
 Ook de e-sigaret valt echter onder het rookverbod, zo voegt De Efteling toe.

Volgens Esra van Gelderen komt het rookverbod niets te vroeg: ,,afgelopen weekend was het nog bijna ruzie in de wachtrij van droomvlucht omdat er een man nonstop stond te roken.” Renate van Zeijl vindt het een ‘ top beslissing’. ,,Gisteren weer lekker rook gehapt van een ander, er waren amper rijen. Vindt het ongelooflijk dat iemand voor een rij van zeven minuten max nog snel een sigaret wil opsteken. En dan tussen het inhaleren de sigaret op kinderhoogte houden”.

Roker Marin Kerremans kwam zelf al eerder tot inkeer: ,,Ik rookte altijd wel in de wachtrij omdat ik van mening was dat je in de open lucht stond, maar eigenlijk sta je binnen op grond van de attractie. Een keer ruzie gehad bij Aquanura met een Vlaamse mevrouw die het niet normaal vond dat ik achter haar stond te roken. Sinsdien ben ik mij gaan beseffen dat ik het beter niet tussen grote groepen mensen - met kinderen - kan doen.”

Overigens kan niet alleen de rook in wachtrijen voor overlast zorgen, zo merkte Nele Desloovere. ,,Tijdens laatste bezoek in Efteling kreeg mijn zoon, die juist zo groot is waar onoplettende mensen hun sigaret houden, bijna tot tweemaal toe een sigaret in zijn gezicht”. Ook Elisa Linders meldt dat ze bij de Piranha al een paar keer bijna een sigaret tegen haar arm of hand heeft gehad.

Bezoekers in de rij voor Baron 1898.
Volledig scherm
Bezoekers in de rij voor Baron 1898. © John Schouten / Beeld Werkt

Ondanks de vele positieve geluiden zijn er ook nogal wat mensen die zich via sociale media negatief uitlaten over de strengere rookregels. Mariëlle Hofmans ziet bijvoorbeeld het probleem niet: ,,Wij hebben al vier jaar een abonnement en roken zelf niet. Maar ik vind het echt belachelijk om het te gaan verbieden in de wachtrijen. Je staat toch buiten, wat is het probleem?”

 Jolanda Boer vindt het ‘verschrikkelijk overdreven’. ,,En dan nog in het sprookjesbos in een rookzone gaan staan? Betaal je ongeveer een half maandsalaris voor een dagje uit hier, kan je nog voor lul gaan staan ook”.  
Orhan Ulutas is niet van plan zich te houden aan het verbod: ,,Gewoon roken, wie komt er nou een boete schrijven voor deze onzin? Je staat toch buiten dan moeten ze elders buiten ook verbieden. Bull shit”. Amber Oomen besluit resoluut: ,,Wij gaan dus nooit meer naar de Efteling”.

'Geen normaal eten te bekennen'

Als het een gezondheidsmaatregel is, dan hebben enkele reageerders nog wat suggesties: ,, Als het dan om t goede voorbeeld gaat voor de kids dan neem ik aan dat er ook geen alcohol meer verkocht gaat worden”, schrijft Petra Welts op Facebook. ,, En verkopen blijven jullie het natuurlijk wel want dat is flinke winst, een flesje Desperado( bier, red) zes euro op een zomer avond!”. Xandra van Lienden vult aan: ,,Leuk hoor dronken of aangeschoten mensen in de rij. Als je ze per ongeluk aanstoot of op tenen gaat staan dan heb je ruzie”.

Sas van Wageningen vindt dat dan maar gelijk ook ‘al die vette snacks’ verboden moeten worden. ,,Dat stinkt vreselijk en obesitas is net zo slecht voor hart en bloedvaten als roken”. Monique van Kasteel vindt ook een ‘beetje dubbel‘. ,,Geen normaal eten te bekennen of ik kan het niet vinden. Patat, worst, snoep, pannenkoeken”.

Erger nog dan de rook vindt Suzanne de lijflucht van sommige pretparkbezoekers: ,,Ik rook zelf niet, maar ik vind die vieze zweetlucht vele malen erger. Van rook geen last ondervonden.” Ze vindt een medestander in Bernadine Blome: ,,Gaan ze dan ook wat doen aan mensen die mega stinken naar zweet? Afgelopen keren met mijn dochter in de wachtrijen gestaan: de lucht was echt niet te doen”. Michiel Beerens wil daarom - na voldoende likes op Facebook - een nieuwe actie starten met als motto : ,,Deodorant voortaan verplicht in wachtrij van attractieparken”.