Autoloze zondag.
Volledig scherm
Autoloze zondag. © Nationaal Archief

Enquête autoloze zondag: ruim de helft van de Brabanders ziet het niet zitten

Meer dan de helft van de Brabantse lezers van deze krant voelt niets voor een maandelijkse autoloze zondag. Dat blijkt uit een enquête. De vragenlijst werd de afgelopen week door bijna drieduizend personen ingevuld. 

Maar liefst 1537 respondenten geven aan geen voorstander te zijn van een autoloze zondag. 1450 mensen vinden het wel een goed idee.

Stikstofprobleem

De enquête volgt op de bekendmaking van het kabinet dat de autoloze zondag iedere maand een optie zou kunnen zijn tegen het stikstofprobleem. Ook een algemene snelheidsverlaging op alle snelwegen naar 100 kilometer per uur is een serieuze optie. Regeringspartij ChristenUnie pleitte vorige maand, samen met GroenLinks, voor de autoloze zondag. ,,We hebben te maken met een klimaatcrisis, een stikstofprobleem en slechte luchtkwaliteit in steden’’, zei ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber toen. ,,Daar moeten we met z’n allen de schouders onder zetten.’’ Het kabinet heeft de optie nu op een lijst gezet met mogelijke oplossingen.

In 1939, 1956 en 1973 waren er ook al autovrije zondagen in het land. Toen was zondag echter ook echt nog een rustdag. Hoe kijkt menig Brabander daar nu tegenaan?

Familiebezoekjes

Ruim de helft van de respondenten geeft dus aan geen autovrije zondag te willen. Maar waar gebruiken zij hun auto dan voor op die weekenddag? Vooral voor bezoekjes aan familie en vrienden blijkt. Maar liefst 1159 kozen voor die optie. Op de tweede plaats staat een dagje uit of bezoek aan een evenement. Het minst populaire doel op zondag is de kerk. 41 mensen gaven aan daarvoor de auto te gebruiken.

Als mensen zouden mogen kiezen welke maatregel ze liever hebben, geven 1928 mensen aan liever 100 kilometer per uur te gaan rijden dan af en toe op zondag de auto te laten staan. Net iets meer dan de helft geeft overigens ook aan geen heil te zien in gratis openbaar vervoer op autoloze zondag als compensatie.