Volledig scherm
PREMIUM
© Cortés

Er is een leven na corona, maar hoe groot is de aanslag op onze welvaart?

Een pessimist die bang is om te vallen, gaat alvast liggen. Een optimist doet er alles aan om op de been te blijven. Gedachten over het leven na corona.

Chris Paulussen.
Volledig scherm
Chris Paulussen. © Joost Hoving

Onze eerste zorg is om levend en zonder gezondheidsschade door de coronacrisis te komen. We brengen daar enorme offers voor. Met de noodzakelijke inperking van onze bewegingsvrijheid komen grote delen van de economie plat te liggen. Maar er komt ook weer een leven na corona. Hoe groot is de aanslag op onze welvaart? Hoe lang duurt het eer we er weer bovenop zijn?

Vorig jaar schreef ik het boek Sterker uit elke crisis. Een titel die de afgelopen weken een extra lading heeft gekregen. Voor mezelf en voor lezers van mijn boek van wie ik de vraag kreeg: ‘Denk je dat we ook nu sterker uit de crisis komen?’ Niet dat van mij een verlossend antwoord wordt verwacht. Dat heb ik niet, maar wellicht biedt de inhoud van mijn boek wel enige hoop en houvast.

Ik ben geen viroloog of microbioloog en ook geen econoom. Ik ben wel een optimist, maar daar valt weinig wetenschappelijk gezag aan te ontlenen. Ik ben ook al ruim veertig jaar als journalist werkzaam in de regio Eindhoven-Helmond en in die tijd heb ik de ontwikkelingen in het bedrijfsleven in Zuidoost-Brabant op de voet gevolgd.