Frits Sissing (midden) tijdens de opnamen in september vorig jaar voor het programma Tussen Kunst en Kitsch in Museum Krona in Uden. Die dag werd er ook een ets van Rembrandt aangeboden. Het programma komt op 11 maart op tv.
Volledig scherm
Frits Sissing (midden) tijdens de opnamen in september vorig jaar voor het programma Tussen Kunst en Kitsch in Museum Krona in Uden. Die dag werd er ook een ets van Rembrandt aangeboden. Het programma komt op 11 maart op tv. © Hans van Alebeek

Ets van Rembrandt hing bij opa aan de muur en duikt op in uitzending Tussen Kunst en Kitsch

UDEN - Een ets van Rembrandt, ook nog eens door hemzelf gedrukt, is opgedoken tijdens de opnamen in Museum Krona in Uden voor het programma ‘Tussen Kunst en Kitsch'. Op woensdag 11 maart wordt het programma uitgezonden, dan ook zal duidelijk worden wat de waarde is van de ets die gewoon bij opa aan de muur hing. 

De opnamen van het populaire AvroTros-programma waren in september vorig jaar. Museum Krona werd toen door zo'n 900 mensen bestormd die allemaal hun bijzondere kunstschatten wilden laten taxeren. Op de dag zelf werd niks bekendgemaakt over mogelijk bijzondere vondsten. 

Ook een vroege Mondriaan ontdekt 

Een afdruk van de bijzondere ets die in Uden opdook.
Volledig scherm
Een afdruk van de bijzondere ets die in Uden opdook. © Rembrandthuis

Bij de start van de uitzendingen, woensdag 4 maart is de eerste aflevering van het programma met presentator Frits Sissing te zien, maakt de omroep de spectaculaire vondsten bekend. In aflevering 1 kwam namelijk een vroege Mondriaan tevoorschijn. 

Op 11 maart draait de uitzending om Museum Krona in Uden dat via het programma landelijk voor het voetlicht komt. In deze aflevering is de ets van Rembrandt te zien. Zo'n ets duikt bij ‘Tussen Kunst en Kitsch’ wel vaker op  maar volgens expert Bas Hesselink is dit een bijzondere, eerste druk van Rembrandt zelf. Er zijn er dertig van gemaakt eb daarna nooit meer herdrukt. 

Op de ets, die werd meegenomen door een vrouw van wie de grootvader het kunstwerk al in zijn bezit had, is een huis te zien in een landelijke omgeving. Grappig detail is dat rechts op de voorgrond een kunstenaar zit die het tafereel vastlegt.  

Uitzending met extra informatie 

Prijzen voor etsen van Rembrandt variëren enorm. AvroTros houdt de geschatte verzekeringswaarde geheim tot het moment van uitzenden. Het programma is op woensdag 11 maart vanaf 20.35 uur te zien op NPO 1. Nieuw is dat aansluitend op de uitzending via het kanaal NPO 2 Extra nog wordt doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit de aflevering. Dat kan niet anders dan Rembrandt zijn. 

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.