Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Pixabay

Europese verkiezingen: hoeveel Brabanders zijn verkiesbaar en waar wonen ze?

Europese verkiezingenRuim driehonderd Nederlanders hebben zich verkiesbaar gesteld voor de aankomende Europese verkiezingen. Zij doen volgende week donderdag (23 mei) een gooi naar één van de 26 zetels in het Europees Parlement. Hoe zit het met het aantal Brabanders dat zich verkiesbaar heeft gesteld? Waar wonen ze, van welke partij zijn ze en zijn het mannen of vrouwen? 

Van de 308 Nederlanders die een zetel in het Europarlement willen bemachtigen, woont bijna de helft in Zuid- (70) of Noord-Holland (69), 31 komen uit Gelderland, 30 kandidaten komen uit Noord-Brabant. Niet verwonderlijk, want qua inwonertal zijn deze vier provincies de grootste van Nederland.

Relatief gezien scoort Brabant een stuk minder. De provincie bungelt op de tiende plaats met 1,18 potentiële Europarlementariërs per honderdduizend inwoners. Alleen Overijssel en Drenthe leveren minder kandidaten. Topper Flevoland levert er 2,88 en buurprovincie Zeeland staat derde met 2,35 kandidaten per honderdduizend inwoners.

Achttien van de 308 kandidaten wonen in het buitenland. Dit is toegestaan: kandidaten met een Nederlandse nationaliteit hoeven niet per se in Nederland te wonen om kandidaat te zijn voor Europese verkiezingen. 

Steden

De vier grote Brabantse steden (Eindhoven, Breda, Tilburg en Den Bosch) leveren samen 18 kandidaten. Eindhoven (6) en Breda (6) leveren de meesten, gevolgd door Tilburg (4) en Den Bosch (2).

Veruit de meeste kandidaten wonen in Amsterdam (46), gevolgd door Den Haag (27), Rotterdam (13) en Utrecht vl(11).

Tekst gaat verder na afbeelding.

Meer vrouwen

Tijdens de aankomende Europese verkiezingen zijn in totaal 120 vrouwen verkiesbaar. Dat is bijna 40 procent van de kandidaten, veel meer dan bij de laatste drie verkiezingen in Nederland. Vrouwen zijn in de meerderheid Bij GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. Bij GroenLinks is 80 procent van de kandidaten op de kieslijst vrouw, de SP en de Partij voor de Dieren hebben een kandidatenlijst die voor meer dan de helft uit vrouwen bestaat. 

Drie partijen hebben een vrouwelijke lijsttrekker: CDA, Partij voor de Dieren en D66. 

Op de kandidatenlijsten van Forum voor Democratie, vandeRegio & Piratenpartij en de PVV zijn bijna geen vrouwen terug te vinden.

Jezus Leeft heeft als enige partij geen enkele vrouw op de kandidatenlijst. Deze evangelische partij is met drie (mannelijke) kandidaten dan ook de kleinste club die meedoet aan de verkiezing.

Het aandeel vrouwen dat zich verkiesbaar heeft gesteld voor de Europese verkiezingen is aanzienlijker hoger dan bij eerdere stembusgangen. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van dit jaar bestond net iets meer dan een derde van de kieslijsten uit vrouwen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was dit 28 procent en bij de Waterschapsverkiezingen zelfs nog geen kwart.

Stemmen ja, maar op wie?

De lijst stemt 308 kandidaten, verdeeld over zeventien partijen. Op wie moet je stemmen? Deze stemhulp maakt de keuze misschien iets makkelijker. Hiermee kun je de kandidatenlijsten van de verschillende partijen simpel doorzoeken, op geslacht en woonprovincie.