Volledig scherm
De Fire Ball in Ohio. © AP © AP

Exploitant op Tilburgse kermis geeft gehoor aan advies fabrikant: attractie rest van kermis dicht

UPDATETILBURG - De fabrikant van de attractie Fire Ball waar in Ohio een dodelijk ongeluk mee gebeurde, geeft een dringend advies aan exploitanten in binnen- en buitenland om de attractie niet te gebruiken tot er meer duidelijkheid is over het ongeluk in Amerika. De exploitant van de soortgelijke attractie Chaos, die op de Tilburgse kermis staat, geeft gehoor aan dit verzoek van het bedrijf KMG.

De fabrikant wil het zekere voor het onzekere nemen. Het gaat om een advies, zonder juridische verplichtingen. De attractie op de Tilburgse kermis, die met 22 meter kleiner is dan die in Ohio, gaat de hele kermis niet meer open volgens Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond (NKB). Na afloop van de kermis zal de attractie worden afgebroken en in de fabriek worden onderzocht.

Er is in Nederland nog één andere kopie van de attractie in Ohio, dat is Projekt 1. Deze was niet in gebruik op het moment van het ongeluk.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) laat weten dat de Nederlandse exploitanten vrijwillig hebben aangegeven hun attracties voorlopig dicht te houden. ,,We zien er op toe dat dit ook gebeurt." Het wachten is nu op informatie uit Amerika over wat er precies is gebeurd.

Drievliet
Attractiepark Drievliet heeft de niet-mobiele versie van de attractie en besloot donderdagochtend om de attractie dicht te houden. ,,Tot duidelijk is wat er aan de hand was,'' zegt Jos Faaij van Drievliet. Volgens hem is de attractie populair en zeer betrouwbaar. 

Aangedaan
Projectleider Albert Kroon van KMG is aangedaan door de beelden waarbij een 18-jarige man om het leven kwam en zeven anderen gewond raakten. Op de beelden is te zien hoe een van bakken in volle vaart losschiet en op de grond klapt. Uit een andere bak tuimelen mensen. Volgens Kroon gebeurde dat met een snelheid van 80-kilometer per uur.

Slingerarm
KMG levert wereldwijd kermisattracties. De Fire Ball op de Ohio State Fair wordt door KMG verkocht als de Afterburner. Het toestel heeft een slingerarm met daaraan ronddraaiend bakken vol mensen. Er gaan 24 mensen per ritje in de Afterburner. Het spectaculaire apparaat dat 1 miljoen euro kost, tilt mensen tientallen meters in de lucht waarbij ze 15 rondjes per minuut draaien. Volgens Kroon kent ieder land strenge keuringen en is de Afterburner door meerdere keuringsinstanties beproefd.

Volgens Kroon is er nooit een dergelijk groot ongeluk gebeurd met een KMG-machine. De constructies hebben volgens hem ‘minimaal de dubbele sterkte’ dan nodig. KMG doet ook het onderhoud aan de attracties. ,,Maar dat is de verantwoordelijkheid van de exploitant. Bij de Afterburner in Ohio hebben we tot een paar jaar geleden ook het onderhoud gedaan.’’ Kroon weet niet wie het onderhoud heeft overgenomen en hoe dat is uitgevoerd. De Fireball is gebouwd in 1998. ,,Negentien jaar is een ruime leeftijd voor een attractie, maar er zijn oudere kermisattracties.’’

Onderzoek
KMG was afgelopen nacht vooral druk met nieuws vergaren over de slachtoffers en begint nu een onderzoek naar de toedracht. Ook inventariseert het bedrijf waar alle Afterburners op dit moment zijn. Het is te vroeg volgens Kroon om te vragen aan de exploitanten om de Afterburners te sluiten. ,,We willen eerst weten wat er is gebeurd en maken dan een plan van aanpak.’’

Volledig scherm
Politie houdt de wacht bij de attractie na het ongeval. © AP © AP
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement