Volledig scherm
PREMIUM
De Essche stroom (linksboven, foto Jan Zandee). Kleine Dommeldal de Akert te Geldrop, tussen Laan der 4 Heemskinderen en A67 (rechts, René Manders). De Run in zijn huidige vorm, zoals die door natuurgebied de Grootgoor stroomt (linksonder, foto Joep de Groot). Abusievelijk staat Nuenen twee keer op de kaart.

Extreem regenachtige winters nopen waterschap de Dommel tot flinke klussen

ZomerserieHet is februari 2021. Een onvervalste Nederlandse kwakkelwinter, zoals we die deze eeuw gewend zijn geraakt. Vriezen doet het nauwelijks. Hooguit is het 's nachts een paar graden onder nul. Regen valt er genoeg. Wekenlang is het grijs en nat. De Dommel, normaal toch bescheiden van omvang, groeit daar waar ze de ruimte heeft tot een brede rivier.

Geen reden tot echte zorg, maar we moeten het goed in de gaten houden, is wekenlang het devies. Op 19 februari blijkt waarom. Nu valt er zowaar eens géén druilerige regen, maar een flinke plensbui. Vooral in Son en Breugel valt veel water: zo'n 45 millimeter in twee uur tijd. Die neerslagsom wordt tijdens heftig noodweer in de zomer al snel overtroffen, vaak zonder noemenswaardige problemen. Maar nu zet die ene plensbui een kettingreactie in gang. Want door de overvloedige regen van deze winter is de grond al door- en doornat. Wat er dan gebeurt, laat zich raden. De bodem werkt normaal als een spons, die vers gevallen regen opzuigt. Maar wat gebeurt er als een spons al volledig verzadigd is? Juist ja. De hele stortbui bij Son en Breugel loopt rechtstreeks naar het laagste punt: de Dommel dus.