Enkele bekladdingen van de Jannezandsebrug in Hank. Onder de tekst 'executiemuur' staat het symbool van de Vrijmetselaars.
Volledig scherm
Enkele bekladdingen van de Jannezandsebrug in Hank. Onder de tekst 'executiemuur' staat het symbool van de Vrijmetselaars. © Redactie

Extremistische leuzen op monumentale brug Hank, waarschijnlijk verband met coronadreiger

HANK - Op de monumentale Jannezandsebrug in Hank zijn rechts-extremistische leuzen geklad. De ‘graffiti’ werd vandaag ontdekt en lijkt verband te houden met de dreigementen die aan het adres van verschillende dorpelingen worden geuit. 

De leuzen zijn opgemerkt door Peter Bogaarts, projectleider voor de renovatie van de historische ophaalbrug. Hij zegt enorm geschrokken te zijn. ,,Dit gaat erg ver. De leuzen moeten er nog maar net zijn opgezet. Er zijn ook andere vernielingen verricht aan de brug. Het is een bijzondere brug. De gemeente Altena wil hem laten opknappen’’, zegt Bogaarts.

Verband

Hij sluit niet uit dat de bekladdingen verband houden met de bedreigingen waarmee inwoners van Hank de laatste tijd mee te maken hebben. Eén van de slachtoffers is de 75-jarige Louis de Bot die zelf een drijvende kracht is van het renovatieproject. ,,Ik herken iets uit de teksten die op de brug zijn gezet’’, zegt hij. ,,De man die mij bedreigt heeft laatst in een telefoongesprek gezegd dat hij de brug zou vernielen. Uit wraak op mij.’’

De Bot weet niet wie de bedreiger is. De man staat wel op camerabeelden die hij wist te maken toen de bedreiger een brief bij hem in de bus stopte. De politie heeft de zaak in onderzoek en wil er niets over zeggen. Dat geldt ook voor de gemeente Altena. Een woordvoerster zegt dat de gemeente het politieonderzoek afwacht. 

Vrijmetselaars

Zowel De Bot als Bogaarts is het opgevallen dat op een fundament van de brug het symbool van de Vrijmetselaars (een driehoek met een oog erin) is gespoten. Op een decimeter afstand van een hakenkruis en onder de tekst ‘executiemuur’. 

In eerdere dreigementen heeft de man gezegd bommen te laten afgaan in het dorp en daarbij ook kinderen niet te zullen ontzien. Ook dreigde hij in de lokale vestiging van de Jumbo-supermarkt spullen onder te hoesten om mensen zo te besmetten met het coronavirus. De supermarkt heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. 

In de whatsapp-groep van de plaatselijke corona-hulplijn uitte de man ook allerlei dreigementen. Louis de Bot werd erin afgebeeld als een nazi. ,,Ik zit maar te wachten op dat bevrijdende telefoontje van de politie dat zij hem hebben gevat, maar helaas heb ik ook vandaag weer niets gehoord.’’

Verkeersborden

Inwoners van het dorp vermoeden dat de man uit Hank zelf komt. Het staat vast dat hij mensen naar de Jumbo heeft gelokt en daar ook daadwerkelijk heeft gespot. 

Het is niet voor het eerst dat Hank te maken krijgt met rechts-extremistische leuzen. Die werden vorig jaar ook aangetroffen bij sportvelden en op verkeersborden. Wie daar verantwoordelijk voor was, is nog steeds onbekend.  

Of de vernielingen aan de Jannezandsebrug  het werk is van dezelfde man is gissen. Louis de Bot en Peter Bogaarts balen er in elk geval stevig van. ,,Wat heeft het voor zin om een brug te renoveren als deze straks weer vernield wordt.’’