Volledig scherm
File op A58 bij Tilburg © Jack Brekelmans / Persburo BMS

Filerijders kunnen opgelucht ademhalen: verbreding A58 kan door

TILBURG - De verbreding van de A58, die door de stikstofcrisis onzeker was geworden, kan tóch doorgaan. Het kabinet heeft maatregelen genomen om dat mogelijk te maken. Ook de A27, tussen Houten en knooppunt Hooipolder, kan alsnog verbreed worden.

De A58 gooit al jaren hoge ogen in de fileranglijstjes. Tussen Eindhoven en Tilburg, maar ook Tilburg en Breda staan automobilisten vaak lang vast. Ook het bedrijfsleven en de provincie smachten al een tijdje naar verbreding. Vanaf 2021, zo werd eerder al beloofd, komt er extra asfalt. Maar door de stikstofcrisis was dat plots onzeker geworden.

Zeven trajecten

Het kabinet heeft nu de eerste maatregelen aangekondigd om de stikstofuitstoot terug te dringen. Daardoor ontstaat weer ruimte om woningen te bouwen en een aantal wegen op de schop te nemen. In een brief aan de Tweede Kamer noemt het kabinet expliciet zeven trajecten die nu alsnog aangepakt kunnen worden.  De A58 staat er liefst twee keer in. Het stuk Tilburg-Eindhoven wordt genoemd én het stuk tussen de knooppunten Annabosch en Galder. Ook de A27 tussen Houten en Hooipolder wordt apart vermeld.

Het kabinet maakte vandaag bekend wat er allemaal gebeurt om minder stikstof uit te stoten. Eén van de maatregelen is het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen. Overdag mag nog maar 100 kilometer per uur worden gereden.