Volledig scherm
Opnames Zwaar Verliefd in Den Bosch © roy lazet

Filmregisseur haalt vernietigend uit naar romcom 'Zwaar Verliefd': 'Dit kan anno 2018 niet'

DEN BOSCH - De romantische bioscoopfilm 'Zwaar Verliefd', met in de hoofdrollen Barbara Sloesen en Jim Bakkum, praat jonge vrouwen met een gemiddeld postuur een minderwaardigheidscomplex aan. Dat zegt filmregisseur Jeroen Houben, die op sociale media flink uithaalt naar de makers van de Bossche film. De regisseur van Zwaar Verliefd wil niet reageren.

Nee, Houben heeft de film, die vanaf 11 oktober in de bioscoop te zien is, nog niet gezien. Dat hoeft ook helemaal niet, zegt hij. ,,Ik reageer op de marketingcampagne en die is in alle opzichten fout", vertelt hij tegen het Brabants Dagblad. ,,De makers zetten een personage neer die gekenmerkt wordt door onzekerheid over haar lichaam. Dat mag, maar ze casten er wel iemand voor die een meer dan prima uiterlijk heeft. Dat is gek."

Zwaar Verliefd, opgenomen in Den Bosch, gaat over dierenarts Isa (Sloesen) die worstelt met haar zelfvertrouwen en de liefde. Op een dag valt ze als een blok voor hondeneigenaar Ruben (Jim Bakkum). Er is alleen een probleem: Isa vindt zichzelf te zwaar en is bang dat Ruben daar op afknapt. Na een peptalk van haar vriendinnen besluit Isa de Bossche bollen te laten staan en sleept ze zichzelf naar de sportschool.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Verwrongen schoonheidsideaal

Dit verhaal, in combinatie met de poster, de slogan 'Liefde komt in alle soorten en mate' en het gegeven dat Sloesen een prima figuur heeft, schiet bij de 31-jarige Houben in het verkeerde keelgat. ,,Deze film voedt een verwrongen schoonheidsideaal", klinkt het fel. ,,Er zijn meisjes van 16 die naar deze poster kijken, die slogan lezen met Barbara Sloesen ernaast, waar helemaal niets mis mee is. Met die bril op kijken die meisjes naar zichzelf en trekken dan hun conclusie: ben ik misschien ook te zwaar?"

Maar, vult Houben snel aan, zal uiteindelijk het moraal van de film zijn dat de hoofdpersoon in kwestie gewoon mooi is zoals ze is. Dat het om haar innerlijk gaat en helemaal niet naar die sportschool hoeft om haar droomman voor zich te winnen. ,,Die eindconclusie vind ik alleen bijzaak, want dat zie je niet op de poster of in de trailer. Het gaat mij om het beeld dat naar buiten gaat."

Underdogs

Volgens de Limburgse regisseur is het bovendien jammer dat filmpersonages met overgewicht altijd de underdogs zijn. ,,Want zeg nou zelf: hoe vaak zien we een 'dik' personage in de hoofdrol waarbij liefde en succes vanzelfsprekend zijn? Vrijwel nooit. Natuurlijk komt dat niet door één filmregisseur, het is een maatschappelijk probleem. Als je wil bijdragen aan verandering, moet je het niet zo doen."

Zwaar Verliefd-regisseur Jamel Aattache voelt niet de behoefte om te reageren. De distribiteur van de film houdt het ook kort. ,,Wij willen niet reageren op deze onzin. Het is totaal niet waar deze film over gaat. Wij zien op onze eigen sociale media dat de doelgroep heel veel zin heeft in deze film."

Tekst gaat verder onder deze tweet

Reacties sociale media

Houben, regisseur van het dit jaar verschenen De Matchmaker, had niet verwacht dat hij de makers op andere gedachten kon brengen. ,,Ik hoop alleen wel dat filmmakers beseffen dat ze een morele verantwoordelijkheid hebben en dat wat ze in hun films stoppen effect kan hebben op onze samenleving. Als ik dan zo'n poster zie en zo'n synopsis lees, denk ik potverdorie: zijn we soms in de jaren tachtig blijven hangen?"

Op sociale media krijgt Houben veel bijval. ,,Ik snap aan alle kanten niet wat hier gebeurt. Hoop dat het flopt", schrijft iemand. Een ander meldt: ,,Los van de principiële en inhoudelijk bezwaren tegen zo’n film: hoe dan is zij dik?"

Toch zijn er ook andere geluiden. ,,Liefde komt in allerlei soorten en maten. Er staat nergens dat ze dik is, maar er is een herkenbaar verhaal gemaakt over een dame die worstelt met haar eigen molligheid en hier haar weg in vindt. Ik kijk uit naar de film", schrijft iemand.