Volledig scherm
PREMIUM
Brabantse politici luisteren aandacht naar de bevindingen van informateur Helmi Huijbregts. © copyright Marc Bolsius

Formatie Brabantse provinciebestuur: meedoen is enige optie voor links

AnalyseDEN BOSCH - D66, GroenLinks en PvdA spelen hoog spel bij de vorming van een nieuwe provinciebestuur in Brabant. Maar als puntje bij paaltje komt hebben ze slechts één keus: toch aanschuiven bij VVD en CDA. Het alternatief is nog minder aantrekkelijk.

‘Met vier progressieve partijen doen we mee, en anders maar niet.’ Dat is kort samengevat de koers die D66, GroenLinks en PvdA al weken varen bij de vorming van een nieuw provinciebestuur in Brabant. De drie partijen worden alleen enthousiast van een coalitie met VVD en CDA als ook hun linkse vrienden van de SP daar onderdeel van uitmaken.

 1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
 1. Kleine kermis heeft het moeilijk in de Peelregio: ‘Ieder jaar verdwijnen er dertig dorpskermissen’
  PREMIUM

  Kleine kermis heeft het moeilijk in de Peelregio: ‘Ieder jaar verdwijnen er dertig dorpsker­mis­sen’

  DE RIPS – Ieder jaar verdwijnen zo’n dertig kleine dorpskermissen van de evenementenkalender, stelt de Nationale Bond voor Kermisbedrijfhouders Bovak. Daardoor zijn er nu nog ‘slechts’ 1200 over van de 1500 enkele jaren geleden. Oorzaken hiervoor zijn vergrijzing in de dorpen, oplopende kosten en strengere regelgeving voor exploitanten. Desondanks genoten De Rips en Brouwhuis afgelopen weekend volop van het traditionele dorpsfeest.
 2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

  Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

  VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.