Volledig scherm
Waterzuiverings installatie in Eindhoven © Waterschap De Dommel

Forse stijging waterschapsheffingen: Brabanders betalen het minst

De waterschapsheffingen gaan dit jaar met 4,6 procent omhoog vergeleken met vorig jaar. Dat is de grootste stijging sinds 2009. Je kan wat dat betreft beter in Brabant wonen, want daar betaal je beduidend minder dan elders in Nederland. Huishoudens in waterschap De Dommel, waar Tilburg en Eindhoven onder vallen, gaan per jaar 244 euro betalen. Dat is bijna de helft minder dan de 462 euro in waterschap Delfland in Zuid-Holland. 

Huishoudens in waterschap Aa en Maas in Oost-Brabant krijgen een rekening van 297 euro. In West-Brabant (waterschap Brabantse Delta) betalen mensen 318 euro. Deze bedragen gelden voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning. Woon je met minder mensen in een huis of ben je geen eigenaar, dan betaal je minder.

Nederland heeft 21 waterschappen. Zij zorgen voor het zuiveren van afvalwater, bescherming tegen hoogwater en lange periodes van droogte. De stijging van de waterschapsheffing heeft te maken met klimaatverandering. De Unie van Waterschappen wil de komende jaren 100 miljoen extra investeren.