Fotonicaspecialist Ton Backx van de TU Eindhoven: ,,De hoeveelheid data die we versturen verdubbelt elk jaar ongeveer.''
Volledig scherm
PREMIUM
Fotonicaspecialist Ton Backx van de TU Eindhoven: ,,De hoeveelheid data die we versturen verdubbelt elk jaar ongeveer.'' © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Fotonica: hoe Brabanders het licht wisten te temmen

Brabantse vondstenEINDHOVEN - Wetenschappers en ondernemers maakten in Eindhoven een soort morsecode met fotonen (lichtdeeltjes). Zo kun je veel meer data versturen met veel minder energie. Een manier om onze groeiende datahonger te stillen, zonder onze elektriciteitscentrales finaal leeg te trekken.

 1. Nieuwe Europese productielijn voor fotonische chips onder leiding TU Eindhoven moet duizenden banen creëren

  Nieuwe Europese productie­lijn voor fotonische chips onder leiding TU Eindhoven moet duizenden banen creëren

  EINDHOVEN - Twaalf Europese partners gaan onder leiding van de TU/e gezamenlijk een efficiënte productielijn voor fotonische chips bouwen. De lijn is bedoeld voor gedeeld gebruik van het Europese mkb. Het moet de kraamkamer worden van de fotonica-multinationals van de toekomst en op termijn duizenden extra banen opleveren. De nieuwe lijn krijgt die drie locaties voor de verschillende onderdelen in Nederland (Eindhoven), België en Ierland. Het project heeft een budget van 13,9 miljoen euro Daarvan wordt 8,3 miljoen verstrekt door de EU, de rest komt van de deelnemende partijen. De productielijn zou volledig operationeel moeten zijn in 2022.
 2. Vuurwerk, vlaggen en volop toeteren: feestvierende Marokko-fans zetten Brabantse steden op zijn kop
  PREMIUM
  met video

  Vuurwerk, vlaggen en volop toeteren: feestvie­ren­de Marokko-fans zetten Brabantse steden op zijn kop

  Harde toeters, Bengaals vuurwerk, Marokkaanse en Berberse vlaggen en uitzinnige fans. Op verschillende plekken in Brabant vierden fans van het Marokkaanse elftal de overwinning op het WK voetbal. Onder meer in de Kruisstraat in Eindhoven verzamelde zich een grote groep trotse supporters. Die trokken later op de avond naar het centrum van de stad. Ook in de binnensteden van onder meer Tilburg, Breda en Den Bosch was het erg druk.