Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gekozen wethouder is nog brug te ver

OPINIE17 November was de Dag van de Lokale Democratie. Onderdeel daarvan was een Democratic Challenge, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Iedereen kon ideeën aandragen voor verbetering van de lokale democratie. Hoe betrek je burgers meer bij de politiek?

Mijn idee is om partijloze wethouders vóór de verkiezingen met een aantal samenwerkende partijen te selecteren en bekend te maken aan de kiezers. In bijvoorbeeld Nijverdal zijn al twee wethouders die namens vier (!) kleine partijen deelnemen aan het college. Met positief resultaat: er is meer begrip voor afwijkende standpunten, er wordt ook geluisterd naar oppositiepartijen en er is meer onderling vertrouwen. Dat betekent niet dat de deelnemende partijen het altijd met elkaar eens zijn: verschillen blijven, maar er is meer onderling debat en respect.

Een volgende stap zou zijn de wethouder al voor de verkiezingen bekend te maken. Dan kunnen burgers hun stem mede daarop baseren. Want een wethouder is cruciaal voor de uitvoering van het beleid. Helaas is er weinig waardering voor mensen die zich beschikbaar stellen als wethouder 'maar het niet worden'. Waarschijnlijk is dat nog een brug te ver.

Een andere zorg - waar zelfs de Tweede Kamer het over heeft - is de moeite die partijen hebben om mensen te vinden die lokaal volksvertegenwoordiger willen worden.

Aanspreken

Het gebrek aan kandidaten speelt bij zowel lokale als landelijke partijen. Een groot gemis, omdat het voor de kwaliteit van politieke besluiten belangrijk is dat burgers volksvertegenwoordigers gewoon tegenkomen en kunnen aanspreken in de supermarkt, bij school, op straat et cetera.

Als tegemoetkoming ontvangen raadsleden in Waalre bijvoorbeeld circa 600 euro per maand. Voor raadswerk in Eindhoven is dat meer dan tweemaal zoveel. Voor jongeren is het een mooie leerschool, levert het veel contacten op en staat het goed op hun CV. Daarnaast krijgen ze een inkijkje in allerlei organisaties, van brandweer, politie en ambulance tot bedrijven in de regio.

Het idee voor de 'partijloze gekozen' wethouder is niet in de prijzen gevallen. Maar als de aandacht hiervoor nieuwe volksvertegenwoordigers oplevert en mensen die serieus nadenken over een wethouderschap, vind ik dat een veel waardevollere prijs.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Logeerpartijtje eindigt in trauma voor 11-jarige Jessica: ‘Die man heeft haar leven kapot gemaakt’
    PREMIUM

    Logeerpar­tij­tje eindigt in trauma voor 11-jarige Jessica: ‘Die man heeft haar leven kapot gemaakt’

    ALEM - Jarenlang misbruik in een dorp van nog geen 600 inwoners. De levens van ouders en kinderen uit Alem staan sinds deze zomer volledig op hun kop. Het vergt moed om het zwijgen over misbruik te doorbreken, maar de 11-jarige Jessica deed het en bracht zo een groot schandaal aan het licht. Moeder Katrina is trots op ‘haar meisje’ en vertelt voor het eerst haar verhaal. ,,Er zijn hier in Alem families verscheurd, kinderlevens kapot gemaakt.”