Volledig scherm
© stock.xchng

Geruisloos 2300 geiten erbij in Bakel

BAKEL - Geiten in Bakel: ze zijn niet tegen te houden. Dat blijkt wel nu in alle stilte een vergunning is verleend voor 2335 geiten aan een bedrijf aan de Oldert. Het is de derde geitenhouderij binnen de vijf kilometer van Helmond, de zone waarbinnen er risico op besmetting met Q-koorts bestaat.

Omwonenden en bewoners van de pal tegen Bakel gelegen wijk Dierdonk zijn in actie gekomen tegen de uitbreidingsplannen van een geitenhouder aan de Grotelseheide. Hij wil zijn bestaande bedrijf uitbreiden en daarnaast op een voormalige varkenshouderij op Muizenhol nog eens 2500 geiten gaan houden. Beide locaties liggen binnen de 'gevarenzone' van Helmond, Muizenhol zelfs op maar 800 meter van de stadsgrens.

De ondernemer aan de Oldert is een pluimveehouder die omschakelt naar melkgeiten. Hij voldoet aan alle regels en dus kan hem geen vergunning geweigerd worden.

De geitenhouder heeft al wel aanvragen ingediend voor Muizenhol en Grotelseheide, maar die zijn nog niet compleet genoeg, laat de gemeente weten. Zo is nog niet duidelijk hoeveel geiten hij er maximaal wil houden.

Zodra de plannen compleet zijn wordt de GGD om advies gevraagd voor wat betreft de gezondheidsrisico's. Dat wordt meegewogen in de uiteindelijke beoordeling van de plannen.