Giftig drugsafval direct in de Brabantse grond geloosd: ‘Alles wat hier in de bodem zit gaat dood’
videoPlanken verstopt onder de bladeren, met daaronder een dikke witte laag en uit elkaar gevallen grond. Cocaïneresten, weet de expert van de politie op basis van de vieze geur. In een bos in Halsteren blijkt een tijdlang drugsafval rechtstreeks in de grond geloosd. De vrees is dat dit een populairdere methode wordt voor criminelen, die vele malen schadelijker is.
Er wordt meer drugs geproduceerd, er worden meer labs gevonden, maar het aantal dumpingen daalt. Waar gaat het afval dan heen? Vaker direct de grond in, vrezen opsporingsinstanties.
,,Het is een verschrikkelijk gif, daar gaan heel veel dieren aan dood”, zegt boswachter Erik de Jonge in de documentaire De verborgen prijs van drugs in Brabant op deze site. Waar drugsafval tot nu toe vaak in de grote blauwe vaten werd gestopt waarin ook de grondstoffen worden aangeleverd, hebben criminelen een manier gevonden om hun afval ongezien kwijt te raken. Direct in de grond.
Hoe gevaarlijk dat kan zijn laat drugscoördinator Freek Pecht zien aan documentairemaker Margo de Haas. In een Tilburgs lab laat hij een vat van 200 liter zien, met een sterk zurig afval. ,,Als iemand daarin zou verdwijnen, smelt alles. Tot op de botten aan toe." Waar hier het spul nog ‘netjes’ in een ton zit, gaat het op andere plaatsen direct met een slang de grond in. Pecht: ,,Ze graven een gat, lozen het afval erin, dekken het af en doen of het er niet is.”
Bekijk hier aflevering 2 van De verborgen prijs van drugs in Brabant:
Onzichtbare schade
Het is gemakkelijk voor te stellen dat een ree die door dit spul loopt zijn poten brandt. Maar erger nog is volgens boswachter De Jonge de schade aan de bodem. ,,Op het moment dat een ree bijvoorbeeld door drugsafval heen loopt zullen zeker zijn poten daaraan kapot gaan, maar het probleem zit voornamelijk in het onzichtbare: de bodem. Al ons leven komt voort uit de bodem. Daarop moeten we zuinig zijn.”
Vervuild grondwater gaat de akkers op, om te beregenen, en het kan in ons drinkwater terechtkomen. Daarbij komt dat alles wat hier in de bodem zat, dood is, vervolgt De Jonge. Ook zijn de kosten voor het opruimen een tiental keer hoger dan gebruikelijk bij gewone dumpingen in vaten en jerrycans.
Kijk hier
Bekijk hierboven aflevering 2 van De verborgen prijs van drugs in Brabant. De volledige serie zie je hieronder. Met aflevering 1: Lage straffen voor runnen drugslab en aflevering 3: Hoe 1 op de 5 boeren benaderd wordt door drugscriminelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Swim to Fight Cancer uitgesteld: ‘We kiezen voor een andere opzet’
's-Hertogenbosch -
MET VIDEO
Man gewond na botsing tegen boom in Rijen
RIJEN - Op de Europalaan in Rijen is in de nacht van zaterdag op zondag een automobilist tegen een boom gebotst. Dat gebeurde rond 02.00 uur, in een flauwe bocht. De man raakte gewond.Rijen -
PREMIUM
Boerenfamilie over vernatting van de Peel: ‘Weggegooid geld’
ASTEN-HEUSDEN – Om de natuur weerbaarder te maken en hoogveen terug te laten keren, moet de Peel natter worden. Veel natter. Maar volgens veel boeren is het vechten tegen de bierkaai, omdat het natuurgebied ‘zo lek als een mandje’ zou zijn. Staatsbosbeheer bestrijdt dat met kracht.Asten, Deurne, Someren, Helmond, Gemert, Heusden -
Amateurvoetbal
LIVE | Dromen van promotie of vrezen voor degradatie: nacompetitie in volle gang
De reguliere competitie is voorbij, maar voor sommige ploegen is het seizoen nog niet gespeeld. Tijdens de nacompetitie is het dromen van promotie óf vrezen voor degradatie. Ook vandaag komen er nog genoeg ploegen in actie. Volg de hoogtepunten in ons liveblog.Helmond -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUM
Vliegtuigontwerper onderzoekt nu duurzaam toerisme: ‘Het is simpel, we moeten minder vliegen’
BREDA – Hij stond mee aan de wieg van het Fokker F100-vliegtuig, maar was ook toen al lid van Milieudefensie. Nu onderzoekt Paul Peeters hoe toerisme duurzamer kan: ,,Voor één vlucht naar Australië kun je tien jaar naar Frankrijk.”Breda -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.