Brabantse partijen willen een onderzoek naar het verband tussen corona en luchtkwaliteit(archieffoto ter illustratie).
Volledig scherm
PREMIUM
Brabantse partijen willen een onderzoek naar het verband tussen corona en luchtkwaliteit(archieffoto ter illustratie). © Shutterstock

GroenLinks, SP, D66 en PvdD in Brabant: ‘onderzoek verband tussen slechte luchtkwaliteit en coronahaarden’

DEN BOSCH - Nee, een keihard verband is een paar maanden na de eerste uitbraak in China nog niet te leggen. Maar toch: corona lijkt bovengemiddeld hard toe te slaan in regio's die bekend staan om hun slechte luchtkwaliteit, zoals Oost-Brabant. Daarom is nader onderzoek nodig, zo stellen de fracties van GroenLinks, SP, D66 en PvdD in een reeks vragen aan het provinciebestuur.

De relatie tussen corona en luchtvervuiling houdt GroenLinks-fractievoorzitter Hagar Roijackers al een paar weken sterk bezig. ,,Ik voel wel enige terughoudendheid om daar politiek iets mee te doen”, benadrukt ze. ,,De eerste aandacht in deze crisis gaat natuurlijk uit naar bestrijding van het virus, de slachtoffers en de mensen in de zorg. Tegelijkertijd kloppen er bij ons wel steeds meer mensen aan die zich juist hierom zorgen maken: artsen, maar bijvoorbeeld ook Q-koortspatiënten. Die zien dat juist Oost-Brabant opnieuw sterk getroffen wordt door een virusinfectie. Mensen maken zich zorgen. Daar moeten wij als volksvertegenwoordigers iets mee.”