Volledig scherm
PREMIUM
Koren dorsschen, Asten 1914. © Verlag Ludwig Simon, Berlin

Groeten uit Brabant - een inkijkje in het Brabantse dorpsleven van vorige eeuw

Foto'sPoserend achter de hondenkar, vrouwen die in hun mooiste poffer de kippen staan te voeren, met de hele familie op het erf of al handelend voor de boterhal op de Markt van Breda. De nostalgische prentbriefkaartenreeks Brabants Dorpsleven biedt een fascinerend inkijkje in het Brabantse leven van een eeuw geleden.

Natuurlijk, het gaat vooral om de foto’s en afbeeldingen. Maar stiekem hoopt het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch ook op nieuwe informatie over de mensen, dieren en plaatsen die op de ruim 400 ansichtkaarten staan die het archief sinds vandaag ontsluit via de website Brabants Dorpsleven. Want er zijn dan wel 60 verhalen bijeengebracht, nog een veelvoud aan overleveringen is niet bekend en dus niet verteld.

  1. Journalist Max Steenberghe ‘Altijd alles onderzoeken, want elk detail kan van belang zijn’
    Over ons

    Journalist Max Steenberg­he ‘Altijd alles onderzoe­ken, want elk detail kan van belang zijn’

    EINDHOVEN - Van de 41 jaar dat Max Steenberghe werkt als journalist, zijn de afgelopen vijf jaar het zwaarste geweest. Zwaar, omdat hij vrijwel niemand kon zeggen waar hij mee bezig was. ‘Een onderzoek’, daar liet hij het bij. Zwaar ook omdat dat onderzoek te maken had met de moord op de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. Een compleet drama, waarin de familie bijna zeven weken bleef hopen dat ze nog in leven was, waarin de politie regelmatig op dood spoor zat bij het zoeken naar de dader en waarin zelfs familieleden als mogelijke verdachten werden gearresteerd.