Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Groothandel uit Oosterhout verkoopt corona-zelftest: handig hulpmiddel of zelf doktertje spelen?

videoOOSTERHOUT - Er ontstaat in Nederland een markt voor corona-zelftests, nu niet iedereen meer door de dokter getest kan worden op het virus. Groothandel Beautytec uit Oosterhout is één van de instappers. 

Het bedrijf geeft aan dat er al honderden bestellingen binnen zijn. Vanaf maandag worden de zelftests bezorgd. Het RIVM benadrukt dat een dergelijke test nooit de dokter vervangt. ,,Dit zegt niks over een acute infectie.”

Wordt de test die te koop is ook gebruikt in ziekenhuizen en bij de GGD?

Nee. De ‘officiële’ test werkt anders, stelt een woordvoerster van het RIVM. De zelftest die Beautytec verkoopt, test het lichaam op antistoffen. ,,Wanneer het virus in je zit, begint je lichaam antistoffen aan te maken. Het kan langere tijd - bijvoorbeeld 10 dagen - duren totdat deze zelftest die antistoffen kan vaststellen”, legt de woordvoerster uit. ,,Je hoort mij niet zeggen dat dergelijke tests niet werken, maar het zegt niks over een acute infectie van het coronavirus.”

Hoe werkt het?

Er zijn meerdere manieren van testen. Beautytec verkoopt voor vijftien euro een teststrip die reageert op vingertopbloed. De stichting van Bill Gates is in Amerika bezig met een zelftest waarbij gebruikers een wattenstaafje met neusslijm naar een lab sturen. De GGD gebruikt een PCR-test. Daarbij wordt een kleine hoeveelheid DNA verveelvoudigd, om het daarna te analyseren.

Quote

Dit is geen vervanging van de PCR-test van de GGD

Woordvoerster RIVM

Wat als ik mezelf positief test?

,,Neem dan altijd telefonisch contact op met de huisarts of GGD. Volg de regels (thuisblijven, red.) die we met zijn allen hebben afgesproken”, aldus de RIVM-woordvoerster. ,,Dit is geen vervanging van de PCR-test van de GGD. De officieel bevestigde corona-besmettingen die het RIVM bijhoudt, zijn ook altijd op die manier vastgesteld.” Eigenaresse Manuele Lammerse van Beautytec is het daarmee eens. ,,Volg de richtlijnen en bel bij een positieve test altijd de dokter.”

Mag dit?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet daar nog onderzoek naar. ,,Er zijn regels in Nederland. In feite is deze test bedoeld voor professionals en mag dit niet aangeboden worden aan burgers als thuistest”, zegt de RIVM-woordvoerster. Het bedrijf uit Oosterhout vermeldt op haar site dat de test alleen voor professioneel gebruik is, maar in principe kan iedereen een bestelling plaatsen.

Hoe groot is deze markt in Nederland?

Online vindt men enkele aanbieders zoals groothandel Beautytec uit Oosterhout. ,,Wij hebben op dit moment enkele honderden bestellingen ontvangen, zowel van particulieren als van ondernemingen zoals schoonheidssalons. Die bestellen ongeveer 25 tests tegelijk”, vertelt Lammerse. Haar man stelt dat het aantal bestellingen snel oploopt en dat het bedrijf op dit moment ziekenhuizen aanschrijft.

Waar komen de tests vandaan?

Beautytec importeert de test uit China, via een leverancier in Duitsland. Volgens de eigenaresse van het bedrijf voldoet de zelftest aan het CE-keurmerk, dat aangeeft dat een product voldoet aan de regels van de Europese Economische Ruimte.