Volledig scherm
Mark van den Oever tijdens een eerdere toespraak in het provinciehuis. © ANP

Grootste boerenorganisatie neemt ‘nadrukkelijk afstand’ van Holocaust-vergelijking

DEN BOSCH - De vergelijking tussen de Holocaust en de behandeling van boeren in Brabant slaat nergens op en gaat alle perken te buiten. Is getekend, Marc Calon, voorzitter van de grootste boeren- en tuinderorganisatie van Nederland (LTO).

Het heeft meer dan een etmaal geduurd, maar nu neemt ook de Land- en Tuinbouw Organisatie afstand van de opmerkingen die Farmers Defence Force-voorzitter Mark van den Oever vrijdag maakte. De vergelijking kost het boerenprotest sympathie en dat is nou net niet de bedoeling, vindt Calon. ,,Iedere organisatie die boeren en tuinders een warm hart toedraagt heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om de grote steun van de burger te behouden.”

‘Schandalige vergelijking’

Ook LTO-directeur Hans van den Heuvel laat zaterdag aan het eind van de middag van zich horen. ,,Een schandalige vergelijking die alle perken te buiten gaat. Hier nemen we heel nadrukkelijk afstand van. Het mag helder zijn dat dit ver afstaat van alle hardwerkende boeren en tuinders waar ik me samen met mijn collega’s elke dag voor inzet.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Een trekker met het FDF-logo voor het provinciehuis in Brabant. © Paul Driessen / BD

Wim Bens, voorzitter van de ZLTO, de zuidelijke tak van de organisatie, doet hetzelfde. ,,De gewraakte vergelijking tijdens het inspreken voor het stikstofdebat in de Statenvergadering van de provincie Brabant kunnen niet en helpen onze boeren ook niet.”

Weinig op met rauwe toon

Het is voor de grootste boerenorganisatie uitzonderlijk om zo nadrukkelijk afstand te nemen van een andere actiegroep die opkomt voor de sector. De grote belangengroepen hebben in het algemeen weinig met de rauwe Farmers Defence Force-toon. Maar het laatste dat ze willen, is dat het tot voor kort eensgezinde boerenprotest ten onder gaat aan onderlinge verdeeldheid. En dus sturen ze normaal gesproken liever op de achtergrond bij dan dat ze publiekelijk afstand nemen.