Een meisje belt aan bij de deur.
Volledig scherm
Een meisje belt aan bij de deur. © Getty Images/iStockphoto

Grote Clubactie: vooral de ouders worden met het probleem opgezadeld

Bijna 80 procent van de ouders vindt dat verenigingen vooral ouders opzadelen met de verkoop van de Grote Clubactieloten. Veel ouders geven aan dat ze zelf maar extra loten kopen, om maar niet langs de deuren te hoeven. Dat blijkt uit een enquête op deze site waar ruim 3.100 mensen op reageerden.

Sinds zaterdag brengen kinderen de loten van de Grote Clubactie weer aan de man. De een gaat met een groep vriendjes langs de deuren. De ander probeert ze te slijten aan familie en vrienden. Voor verenigingen is het een extra bron van inkomsten. Een club kan met de verkoop al snel honderden, zo niet duizenden euro's ophalen. Per lot van 3 euro gaat tachtig procent naar de vereniging. 

Veel ouders zien de verkoop echter als een last. Vaak geven verenigingen ieder jeugdlid een stapeltje loten mee met het dringende verzoek om deze te verkopen. Bijna zeventig procent van de respondenten vindt het niet kunnen dat kinderen ‘verplicht’ worden om de loten te verkopen. Het merendeel van de kinderen is volgens de uitslag van de enquête (71 procent) ook niet enthousiast om met de loten de deuren langs te gaan.

Cirkeldiagram.
Volledig scherm
Cirkeldiagram. © DPG Media

Ruim een vijfde van de kinderen zit bij meerdere verenigingen die meedoen aan de Grote Clubactie en moet daarom dubbel zoveel loten verkopen. 38 procent van de ouders geeft aan zelf extra loten te kopen en ze te slijten aan familie en vrienden (61 procent), zodat ze niet langs de deuren hoeven. De meeste mensen die de vragenlijst invulden (45 procent), vinden ook dat dit niet de juiste manier is voor verenigingen om de kas extra mee te spekken. 22 procent geeft aan liever extra contributie te betalen dan langs de deuren te hoeven gaan.

Enkele clubs berekenen de niet-verkochte loten door in de contributie van hun leden. Acht procent van de mensen die de vragenlijst invulde, gaf aan dat hun vereniging dat doet. Slechts een enkeling geeft deze clubs groot gelijk.

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.