Volledig scherm
© Thinkstock

Het gevaar van hoogspanningskabels: hoe 20 toeschouwers van een hockeywedstrijd gewond raakten door elektrocutie

VideoMOL - Twintig mensen raakten zaterdagavond gewond bij een hockeyveld in het Belgische Mol toen zij door stroominslag getroffen werden. Het ging niet om de hockeysters zelf, maar juist om de mensen die om het veld heen stonden. Hoe kan dat gebeuren?

Zaterdag vond om 18.00 uur een wedstrijd plaats van hockeyclub Inter Mol. De thuisploeg won en pakte de titel en dat moest gevierd worden. Daarbij werden slingers de lucht in geschoten. En toen ging het mis.

Vlamboog

De slingers raakten de hoogspanningskabels boven het veld. Omdat stroom direct een uitweg zoekt, kwam het papier onder stroom te staan. Het papier daalde neer op het hek dat om het veld staat. Dat hek van staal en ijzer geleidt direct stroom. Twintig mensen die om het veld heen stonden en vermoedelijk op dit hek leunden, kregen daarom een stroominslag. Ze liepen uiteindelijk alleen brandwonden op en overleefden de elektrocutie. ,,Dit had veel erger kunnen aflopen", aldus Jeroen Brouwers, medewerker van Tennet, beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland.

Quote

Het is echt levensge­vaar­lijk om in de buurt te komen van hoogspan­nings­ka­bels.

Jeroen Brouwers, Tennet

Brouwers legt uit hoe het kan gebeuren dat de omstanders gewond raakten. ,,Ook papier kan stroom geleiden, als het om veel papier in één keer gaat. Dat blijkt hier wel. Er kwam een hele tros op het hek terecht. Als het om een enkele slinger ging, was dit waarschijnlijk niet gebeurd.” Omdat er zo'n enorm hoge spanning op de kabels staat, kan papier gemakkelijk geleiden. ,,Vooral staal en ijzer zijn goede geleiders, dus zo gauw het onder stroom staande papier het hek raakt, gaat het snel.” In de video die is gedeeld van het incident, is een harde knal te horen. Dat is het moment waarop de slingers het hek raken. Er wordt in dit geval gesproken over een zogenaamde vlamboog.

Hoogspanningskabels levensgevaarlijk

In Nederland staan hoogspanningsmasten op ongeveer driehonderd meter van elkaar. Ze worden verbonden met stroomkabels.

Brouwers legt uit dat het extreem gevaarlijk is in om de buurt van die hoogspanningskabels te komen. ,,Er kan zo'n 110.000 volt door die kabels gaan. Bij een stopcontact is het 220 volt. Kun je nagaan wat een spanning daar op zit.” Vogels gaan volgens Brouwers bijvoorbeeld ook nooit op de stroomgeleidende kabels zitten. ,,Zij zitten altijd op de bliksemafleiders.”

Het is heel gevaarlijk om dichtbij kabels van hoogspanningsmasten te komen. ,,Daarom staan ze doorgaans ook op plekken waar niemand bij kan. In dit geval staan ze dus blijkbaar wel dichtbij een sportveld. Maar wel op een veilige hoogte doorgaans. Het is echt levensgevaarlijk om dichtbij die kabels te komen.” 

Tennet geeft regelmatig voorlichting over het gevaar van hoogspanningskabels. ,,Bij veel gebruikte visplekken staan ook altijd waarschuwingsborden. Vissers dienen altijd uit te kijken met grote werphengels. De hengels kunnen een kabel raken en dan gaat het flink mis.”

Quote

De hockey­sters die op het veld stonden, waren juist veilig.

Jeroen Brouwers, Tennet

Samenloop van toevalligheden

Het lijkt er in dit geval op dat er sprake is geweest van een samenloop van toevalligheden. Papier wordt de lucht in geschoten, raakt een hoogspanningskabel, daalt neer op het stalen hek waar dan weer mensen op hangen. ,,Ik heb zoiets nog nooit gezien", zegt Brouwers. ,,Waarschijnlijk hadden degenen die de slingers de lucht in schoten ook geen idee dat het zo gevaarlijk kon zijn. Niet iedereen is zich bewust van het gevaar.” Brouwers benadrukt nog maar eens hoe levensgevaarlijk de kabels kunnen zijn als je er te dichtbij komt.

In dit geval zijn alleen de toeschouwers geraakt. De meisjes die op het hockeyveld stonden, waren volgens Brouwers juist veilig. ,,Zo'n veld geleid geen stroom en bovendien hadden ze sportschoenen aan. Daar kan eigenlijk niets gebeuren.” 

De toeschouwers werden naar ziekenhuizen in Mol en Geel gebracht. Acht van hen mochten zaterdagavond weer naar huis. Drie slachtoffers werden overgebracht naar het brandwondencentrum. De slachtoffers die er het zwaarst aan toe waren, werden snel onder de douche gezet door de hulpverleners om hun brandwonden af te koelen. 

Bekijk hier de beelden van het ongeluk: