‘Het is niet meer gezond’: ziekenhuispersoneel in de regio staakt massaal

videoNa de leraren is het nu de beurt aan verpleegkundigen. Op 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra wordt vandaag gestaakt. Het is nog nooit eerder vertoond dat ziekenhuizen op zo’n grote schaal de deuren dicht doen. Het zorgpersoneel wil meer loon en minder werkdruk. Het ED neemt vandaag poolshoogte bij ziekenhuizen in de regio. 

Iets na 8 uur is het al een topdrukte in het Máxima MC in Veldhoven. Zo'n 100 verpleegkundigen hebben zich verzameld. Tussen de stakende personeelsleden staat Teun Toebes, verpleegkunde student uit Best én zorgblogger. Hij is niet werkzaam in het Maxima MC, maar is hier om zijn ‘collega's uit de zorg een hart onder de riem te steken.’ ,,De werkdruk is hoog en de uitstroom is nog hoger‘’, zegt Toebes. ,,En het percentage ziekteverzuim ligt veel hoger dan elders.‘’

De actie werd afgetrapt door Peer Meesters van vakbond NU91. ,,Wij zijn op meer dan 100 locaties in Nederland actie aan het voeren. Meer dan 90% van de ziekenhuizen doet mee, en dat is natuurlijk een prachtig resultaat‘’, zo vertelt hij in de speech aan het stakende personeel. 

Ook actieleidster Anneke Schrap, verpleegkundige op de afdeling chirurgie, nam het woord: ,,Het gaat om werkdruk, personeelsgebrek en loon. Dat laatste om het vak aantrekkelijk te houden en uitstroom te voorkomen.‘’

Van de 80 afdelingen staken er 19. Onder meer oncologie en kindergeneeskunde draaien gewoon door. 

Catharina Ziekenhuis

‘Geef 5% conform de markt, zo voorkom je een verpleegkundig hartinfarct’, prijkt er op een spandoek bij de ingang van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Op 21 afdelingen wordt gestaakt. Bij de vorige actie in juli waren dat er maar vijf, zegt actieleidster Miran van Arendonk. ,,Geen hoger loon betekent straks een groter tekort aan personeel. Tot hier en niet verder.‘’

Buiten sprak ze het personeel toe. ,,Ik ben ongelofelijk trots op jullie allemaal. Samen vechten we voor een nieuwe cao. Gelukkig niet alleen hier, maar in heel Nederland. We staan met z'n allen ontzettend sterk.‘’ De toespraak werd gevolgd door een lawaaiactie. 

Twintig werknemers vertrokken daarna met een bus naar Nieuwegein, om daar een landelijke actie bij te wonen. 

Lees verder onder de foto's.

Actievoerders bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Volledig scherm
Actievoerders bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. © Foto van de Meulenhof/René Manders
Personeel van Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een spandoek opgehangen
Volledig scherm
Personeel van Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een spandoek opgehangen © Bert Jansen
Actievoerders bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Volledig scherm
Actievoerders bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. © Foto van de Meulenhof/René Manders

Elkerliek

Het personeel van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond staakt. Het stakingslied wordt gezongen.
Volledig scherm
Het personeel van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond staakt. Het stakingslied wordt gezongen. © FotoMeulenhof

“Het is niet meer gezond”, zegt Angela Rovers, anesthesie-assistente in het Helmondse Elkerliek Ziekenhuis en lid van het actiecomité dat de personeelsmanifestatie woensdag voorbereidde. “Al jaren niet”, vervolgt ze. “De werkdruk is veel te hoog. We worden vaak doorgeroosterd. Zodat je na een avonddienst, die tot elf uur duurt, de volgende ochtend om zeven uur weer mag beginnen. Collega’s worden op hun vrije dag teruggebeld om te komen werken. Op een gegeven moment stroomt de emmer over.” “We draaien soms weekenddiensten van zestien uur”, voegt operatie-assistente Heleen Blaauw, ook lid van het actiecomité, toe. “Mensen haken daardoor af en er is veel langdurig ziekteverzuim.”

In het Elkerliek Ziekenhuis doen veertig afdelingen mee aan de stakingsdag. Er worden workshops gegeven. In de hal is live-muziek en ruimte voor spelletjes. Basisschoolleerlingen zijn uitgenodigd om pietenmutsjes te knutselen of de poppendokter te bezoeken. En de patiënten worden extra verwend, zegt Blaauw: “Er komen vandaag geen nieuwe patiënten bij. Dus we hebben lekker veel tijd om aandacht te besteden aan de mensen die al in huis zijn.”

Handtekeningen

’s Ochtends overhandigt het actiecomité handtekeningen aan de Raad van Bestuur om de wensen kracht bij te zetten. Bestuursvoorzitter Eveline de Bont neemt die handtekeningen met dankbaarheid in ontvangst. “Ik begrijp de zorgen die onder de mensen leven”, vertelt ze. “Tegelijkertijd ligt er een grote uitdaging. We moeten met z’n allen dezelfde zorgvraag leveren bij gelijkblijvend budget.” Ze wijst op de hoge administratielast: “Die is met dertig procent gestegen. Ik denk dat daar een deel van de oplossing ligt. Je hebt dit werk gekozen om mensen te helpen, niet om vinkjes te zetten.” De Bont onderschrijft de manifestatie in het Elkerliek: “Het is belangrijk dat er een goede actiedag is. En een dag waarop tegelijkertijd de aandacht voor onze patiënten niet wordt vergeten, want dat is de tweestrijd waarin we continu zitten.”

“Wij staken niet snel”, beaamt Blaauw. “Je gooit een ziekenhuis niet zomaar dicht. Maar het is hard nodig. We zitten al sinds april zonder cao, dus die moet er snel komen.” Volgens Blaauw heeft een betere beloning topprioriteit in die cao: “De zorg is het mooiste vak dat er is. Maar het moet wel aantrekkelijk blijven. We strijden voor vijf procent loonsverhoging. Om mensen te behouden. En om nieuwe mensen te trekken. We willen graag meer collega’s voor dit mooie vak.” Rovers: “We voelen ons verantwoordelijk voor onze patiënten. Uiteindelijk gaat het ons dáárom: dat we zo goed mogelijk kunnen zorgen voor de mensen die het nodig hebben.”

St. Anna

Zo'n 160 medewerkers van het St. Anna in Geldrop liepen een actiemars door Geldrop, onder aanvoering van ‘actie-sinterklaas’ en twee pieten. Volgens actieleiders Mariëlle van Rooij en Inge van Alebeek kregen ze alleen maar positieve reacties van het publiek. ,,Duimen hoog en veel getoeter.‘’

Mariëlle (l) en Inge
Volledig scherm
Mariëlle (l) en Inge © Arnold Mandemaker

NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zit deze ochtend aan de tafel met minister Bruno Bruins. Daar zullen ze aandringen op het aanstellen van een bemiddelaar. ,,We hebben dit al een paar keer aan de bonden voorgesteld, maar ze staan daar niet voor open,” aldus een NVZ-woordvoerder. ,,We worden de vakbonden constant geframed alsof we niet meebuigen en we de verpleegkundigen niet waarderen. Dat is quatsch. Er is hier gewoon sprake van een propaganda-oorlog.”

De werkgevers hebben tijdens de cao-onderhandelingen 750 miljoen op tafel gelegd. Dat is volgens de woordvoerder honderd miljoen boven het budget van ziekenhuizen. ,,We buigen dus wel degelijk mee.” De vakbonden eisen een bedrag van 950 miljoen, wat volgens FNV-vakbondsbestuurder Elise Merlijn een heel redelijk bedrag is. ,,Het lijkt veel geld, maar het gaat wel om 200.000 zorgmedewerkers,” zei ze eerder in deze krant.

Medewerkers van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven voeren actie voor een betere cao. In 119 ziekenhuizen in Nederland leggen 150.000 medewerkers die onder de cao vallen het werk neer voor de landelijke ziekenhuisstaking.
Volledig scherm
Medewerkers van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven voeren actie voor een betere cao. In 119 ziekenhuizen in Nederland leggen 150.000 medewerkers die onder de cao vallen het werk neer voor de landelijke ziekenhuisstaking. © ANP