Het waren zes hete vakantieweken met meerdere hittegolven: veel zonuren Eindhoven en 36,4 graden in Volkel
OverzichtGILZE EN RIJEN - Deze zomer werd het van de hele provincie het warmst in Gilze en Rijen. Het was daar op 26 juli maar liefst 37,6 graden. Dat blijkt uit de temperaturen van de vier Brabantse meetstations van het KNMI, op iedere dag gemeten in de afgelopen zes weken. Die stations staan op vliegbasis Woensdrecht, vliegbasis Gilze-Rijen, vliegbasis Eindhoven en vliegbasis Volkel.
Delen per e-mail
Het was een hete, droge zomervakantie. Dat was al wel duidelijk. We hadden meerdere Brabantse hittegolven en regen bleef lang weg. De temperatuur kwam vaak boven de dertig graden. Zonaanbidders hadden de zomer van hun leven. Oudere mensen of mensen die niet goed tegen de zon kunnen, hadden het een stuk zwaarder.
Gemiddelde temperatuur
In de week van 26 juli en in de eerste week van augustus was het gemiddeld gezien het warmst in de hele provincie. 26 juli was de absolute topdag met de hoogste temperatuur van de afgelopen zes weken: 37,6 graden op vliegbasis Gilze-Rijen. In Volkel was het 36,9 graden, in Eindhoven 36,4 en in Woensdrecht 35,4. Woensdrecht was over het algemeen genomen overigens sowieso het 'koudste' plekje van de vier.
De dag waarop we het meest van de zon konden genieten was echter niet de dag van de hoogste temperatuur. Dat was namelijk op 14 juli. Toen scheen in Gilze en Rijen de zon 15 uur lang, in Eindhoven 14,9 uur en een dag later scheen hij het langst in Volkel: 14,9 uur. Dat is best lang als je het vergelijkt met de dagen waarop de zon het kortst scheen, namelijk maar één uurtje op 15 augustus in Gilze en Rijen. Diezelfde dag scheen hij maar anderhalf uur in Eindhoven en 1,9 uur in Volkel. Afgelopen donderdag was dus de dag met de minste zonnestralen van de afgelopen weken. Van Woensdrecht ontbreken deze cijfers.
De gemiddelde temperaturen over de afgelopen zes weken schelen niet veel. Volkel spant de kroon met 28,6 graden, op de voet gevolgd door Eindhoven met 28,57 graden, Gilze en Rijen bereikte de 28,4 graden en Woensdrecht eindigt op een vierde plek met gemiddeld 27 graden.
Lees verder onder de foto.
Hittegolven
In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt gedurende tenminste 5 dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen). Bovendien moet het in die 5 dagen op zeker 3 dagen minstens 30 graden zijn (tropische dagen). Als we dit regionaliseren en het naar Brabant toe trekken, zien we dat we in de afgelopen zes weken zeker drie hittegolven hadden in onze provincie. Vanaf 23 juli tot en met 27 juli was het bij alle meetstations vijf dagen lang meer dan dertig graden.
Daarna volgde er een golf op 2 augustus, het was toen tot en met 4 augustus boven de dertig graden. Meteen daarna op 6 en 7 augustus was het wéér boven de dertig graden. De dag die daar tussen lag was trouwens ook gewoon warm, met 28 graden.
Behalve die tropische temperaturen van boven de dertig graden was er eigenlijk gewoon sprake van één hele lange hittegolf. Het was namelijk vanaf 12 juli tot en met 7 augustus bij alle vier de weerstations iedere dag meer dan 25 graden. Behalve dan 17 juli, toen werd het 24,8 graden in Woensdrecht.
'Koud'
Behalve de extreme droogte en hitte waren er ook minder hoge temperaturen. Daarbij 'wint' Woensdrecht dus met een temperatuur van 18 graden op 10 juli. Op de andere drie plekken werd het toen ongeveer 20 graden. Sinds 8 augustus zijn de temperaturen ook weer wat lager. Gemiddeld rond de 23 graden met nog een uitschieter op 12 augustus naar de 29 graden.
We zien in Brabant ook regionale verschillen. In West-Brabant was het gemiddeld kouder dan in het midden en oosten van de provincie. In Woensdrecht lagen de temperaturen steeds lager dan bij de andere drie stations. In totaal waren er 9 dagen waarop het meer dan dertig graden werd. Eindhoven en Gilze en Rijen gaan gelijk op: daar waren 13 dagen met een temperatuur van dertig graden of hoger. Volkel volgt op de voet met 12 dagen waarop het warmer werd dan dertig graden.
Qua koude dagen gaat Woensdrecht aan kop met 6 dagen onder de 23 graden, dat waren er voor Eindhoven en Gilze en Rijen beiden 3 en voor Volkel 4.
Alle temperaturen van de afgelopen zes weken op een rij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Tuincentra teleurgesteld na persconferentie: 'Twee mensen op 10.000 vierkante meter is niks’
Bas Romme van de Intratuin in Breda had gehoopt dat er meer mogelijk was na de persconferentie. Ze kunnen naar eigen zeggen veel meer mensen kwijt, dan dat de regels voorschrijven: “Twee mensen op 10.000 vierkante meter is niks!” -
PREMIUM
Aniek en Michael maken kinderspel van vaccinatieafspraak; huisartsen melden zich massaal
VALKENSWAARD - Aniek en Michael Bos uit Dommelen popelen om te laten zien dat hun online vaccinatieplanner dé oplossing is voor al die miljoenen coronaprikken die Nederland wacht. Nu bereiken ze een eerste doorbraak. De vijfduizend mensen die vanaf zaterdag een coronaprik krijgen in het Evoluon maken allemaal een afspraak via hun systeem. -
PREMIUM
Dinsdag weer op terras? Horeca in Brabant worstelt met protest, maar staat als één man achter de boodschap
DEN BOSCH - Lang niet alle terrassen gaan dinsdag open in Brabant. De oproep om buiten massaal gasten te ontvangen oogst overal sympathie, maar niet alle lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland werken actief mee. Tilburg komt dinsdag met een eigen actie om aandacht te vragen voor de penibele situatie in de horeca. ,,Maar dan wel binnen de regels.” -
PREMIUM
Dikke boete voor open terras? Advocaten helpen horeca met bezwaarprocedure
BREDA - Horeca-ondernemers die zich dinsdag aansluiten bij het landelijke protest door hun terrassen te openen, hoeven boetes van 4000 euro niet zomaar te slikken. Dat vindt een tweetal advocatenkantoren in Breda, dat de ondernemers wil steunen met gratis juridische informatie. ,,De bezwaarschriften zijn al deels ingevuld.” -
Zeearend uit Biesbosch dood door botsing met Duitse windturbine
Een jonge zeearend uit de Biesbosch heeft een aanvaring met de rotor van een windturbine in Duitsland niet overleefd. Met tien soortgenoten kreeg de roofvogel sinds 2019 een zender om meer te weten te komen over de gebieden waar zeearenden heengaan en hoe ze overleven. De gestorven zeearend is het eerste sterfgeval in deze groep, meldt natuurwebsite Nature Today.
-
PREMIUMVIDEO
Terug van een zakenreis bleek Joost de eerste met het virus: ‘Gevoel dat iedereen ons in de gaten hield’
TILBURG/LOON OP ZAND - Joost Boons (57), Sabine Wittens (36) en Jean-Luc Murk (45). De patiënt, de arts en de microbioloog. Zij waren erbij, die eerste dag van hét virus in Nederland, vandaag precies een jaar geleden. ,,Dit is zo weer voorbij jongens.” -
Arriva verwacht lichte stijging in aantal reizigers en past dienstregeling aan
BRABANT - Vervoersorganisatie heeft de dienstregeling in West- en Oost-Brabant aangepast naar aanleiding van de versoepelde coronamaatregelen. Vanaf 1 maart rijden enkele extra spitsritten en zogeheten 'schoolliners’ weer. Ook buurtbuslijnen gaan vanaf diezelfde datum weer rijden. -
PREMIUMTijdlijn
Een jaar geleden ging het beroemde briefje van Bruins over tafel, van de Brabander als ‘paria’ tot...
Een jaar geleden gaat het ‘beroemde briefje van Bruins’ over tafel. En daarmee begint de Brabantse coronacrisis. Een week later overlijdt de eerste Nederlander aan de gevolgen van Covid-19. Ziekenhuizen stromen vol. Brabant schreeuwt om hulp, maar wordt niet direct gehoord. Een terugblik op 1 jaar corona in Brabant.