Volledig scherm
De brandstichters zouden met een riooldeksel een gat in de ruit hebben gegooid en daarna een molotov-cocktail naar binnen hebben geworpen. © Gabor Heeres

'Het was een aanslag', tot 100.000 euro schade in Osse tapijtwinkel

VideoOSS - Een aanslag door twee mensen op een scooter die met een riooldeksel en een molotov-cocktail zijn winkel in brand staken. Zo kijkt Yasin Babacan, eigenaar van de gelijknamige tapijtwinkel in Oss, naar de brand van vrijdagavond. ,,Volgens een vertegenwoordiger van de politie was het een doelbewuste actie", vertelt de man een dag na het incident.

,,Rond 23.30 uur werd ik gebeld door een anoniem nummer. Dat betekent meestal niet veel goeds, zo laat op de avond", blikt Babacan terug op vrijdagnacht. ,,Het was de politie in Oss die mij vertelde dat mijn winkel in brand stond. Ik was zelf in Eindhoven en heb mijn broer en vader gebeld om te gaan kijken."

Zelf is Yasin enige tijd later ook naar de winkel in Oss gereden. ,,Rond 00.00 uur was de brandweer al grotendeels klaar met blussen. Een van hen zei dat ze maar net op tijd waren, anders had het hele gebouw kunnen afbranden." 

Aanslag

De politie en brandweer zijn meteen een onderzoek gestart naar de oorzaak. ,,Ze hebben mij verteld dat het een doelbewuste actie was. Iemand heeft eerste riooldeksel en daarna een molotov-cocktail door het raam van het kantoor gegooid. Ze hebben beelden opgevraagd bij naastgelegen bedrijven en daarop zou te zien zijn hoe twee mensen op een scooter een paar keer voorbijrijden. Daarna komen de vlammen uit ons bedrijf."

De politie kon dit verhaal niet bevestigen maar stelt wel dat zij uitgaat van brandstichting. ,,Een aanslag is voorlopig niet te bevestigen. We weten niet of het een actie is die gericht was tegen deze winkel of persoon", zo laat een woordvoerster weten. Wie er achter deze eventuele aanslag zou moeten zitten, weet Babacan ook niet. ,,De politie vroeg meteen of wij problemen hebben met bepaalde klanten, leveranciers of wanbetalers, maar dat hebben we niet. We zouden niet weten waarom iemand dit zou doen."

Quote

Je verwacht niet dat het je zo misgunt wordt

Yasin Babacan

Schade

De ochtend na de brand is de schade opgenomen in het bedrijf en die is aanzienlijk. ,,Het kantoor is door de pandeigenaar veilig gemaakt met brandwerend materiaal. Daardoor is de schade door het vuur beperkt gebleven tot het kantoor en de keuken. Maar wij verkopen textiel-producten. Door de rook die in heel de winkel stond, is denk ik niets meer te verkopen. Ik kan geen precies bedrag noemen maar het gaat om zo'n 80.000 tot 100.000 euro schade."

De brand is dan ook een harde klap voor de familie. ,,Mijn vader was gisteren heel geëmotioneerd en dat zijn we allemaal vandaag ook. Het is een hele harde klap voor ons. Het is een familiezaak die we al 30 jaar runnen. We zijn dag en nacht ermee bezig, het is hoe we ons brood verdienen. Om dan te zien hoe dat in brand vliegt, is verschrikkelijk. Je verwacht niet dat het je zo misgunt wordt dat het in brand gestoken moet worden."

Ondanks alles wil Babacan vooruit kijken. ,,We hebben de verzekering al ingeschakeld en die gaan ermee aan de slag. Iedere dag dat we niet werken is ook financiële schade voor ons. Maar we moeten de volgende stap gaan zetten en het achter ons laten. We moeten zien hoe we nu verder gaan."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement