De Landelijke Faciliteit Ondersteuning (LFO) van de politie bij de ontruiming een groot drugslab.
Volledig scherm
PREMIUM
De Landelijke Faciliteit Ondersteuning (LFO) van de politie bij de ontruiming een groot drugslab. © Marcel van Hoorn /ANP

Hoe harder de overheid tegenwerkt, hoe slimmer de pillenboeren

OndermijningBijna een halve eeuw geleden maakten Nederlandse criminelen de eerste grammen amfetamine. Vandaag de dag is de synthetische drugsindustrie een miljardenbusiness en groter dan ooit, zeggen politie én pillenboeren. Wat gaat de overheid daar aan doen? En zal dat helpen?

 1. Aanpak Brabantse drugsindustrie faalt, en het ziet er niet naar uit dat dat de komende jaren verandert

  Aanpak Brabantse drugsindu­strie faalt, en het ziet er niet naar uit dat dat de komende jaren verandert

  De aanpak van de Brabantse drugsindustrie schiet al jaren schromelijk tekort. En het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren verandert. Ondanks de oprichting van een speciale taskforce - eind 2010 - zijn de criminele infrastructuren nog in tact en kwamen tientallen topcriminelen buiten schootsafstand van justitie. Zij hebben miljarden euro’s aan drugsgeld in het buitenland geïnvesteerd.
 2. Minister Grapperhaus over aanpak drugscriminelen: ‘Stop met pillen slikken op festivals’
  Ondermijning

  Minister Grapper­haus over aanpak drugscrimi­ne­len: ‘Stop met pillen slikken op festivals’

  Dat de aanpak van de ondermijnende criminaliteit faalt, daar is minister Ferd Grapperhaus het absoluut mee oneens. Maar dat we een probleem hebben, erkent hij volmondig. ,,Daarom blijf ik de knip trekken”, belooft hij in een gesprek met de Brabantse onderzoeksredactie. De minister kijkt daarvoor met name naar handhaving op festivals. ,,Met een pilletje kom je straks zo’n festivalterrein niet meer op.”