Een eerdere editie van de grote carnavals optocht in Prinsenbeek, Boemeldonck.
Volledig scherm
Een eerdere editie van de grote carnavals optocht in Prinsenbeek, Boemeldonck. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Hoop voor carnavallers: weersvoorspelling wordt iets beter

De weerkundigen blijven somber over het carnavalsweekend, maar de voorspelling is inmiddels wat minder slecht dan een paar dagen geleden. Waar het er van de week nog naar uit zag dat er negen millimeter regen zou vallen, wordt nu de helft minder voorspeld. 

Zondag is er vijftig procent kans op regen. Er valt waarschijnlijk zo'n 4,8 millimeter. En hoewel storm Ellen op de loer lijkt te liggen, gaat het in Brabant niet zo hard waaien als de afgelopen twee weekenden. Toch moeten carnavalsvierders rekening houden met flinke wind. Zo voorspelt Weerplaza voor het weekend windkracht 5 en neemt dit op maandag en dinsdag af tot windkracht 4.

Hoewel zondag de meeste neerslag wordt voorspeld, is het deze dag ook het warmst. Vrijdag en zaterdag wordt het zo'n negen tot tien graden, zondag tikt de thermometer twaalf graden aan. Maandag en dinsdag zwakt de temperatuur weer af naar zo'n negen graden.

Optochten in gevaar?

Wanneer er alleen maar regen valt, hebben we wat betreft de optocht natuurlijk weinig te vrezen. Breda en Den Bosch waren vorig jaar tot het laatste moment in beraad om de optochten door te laten gaan vanwege harde windstoten. En ook dit jaar zullen ze daar met spanning naar de lucht kijken. Ook toen was er sprake van windkracht 5, maar werden de optochten uiteindelijk toch gehouden.

In 2016 werden de optochten in onder meer Den Bosch en Breda wel afgelast. Veiligheidsdiensten adviseren om optochten vanaf windkracht 6 niet te laten doorgaan.