Volledig scherm
Planten moet je ook niet teveel water geven, dan worden ze lui. © ANP

Hoveniers geven tips: zo bescherm je je tuin tegen de extreme droogte

Het is al weken droog en het lijkt er op dat dat voorlopig zo blijft. Gras en planten in de tuin drogen uit als je niet goed oplet. Maar wat kun je daar tegen doen? Acht tips van twee Brabantse hoveniers om je tuin te beschermen.

Accepteer dat je gras geel wordt, het wordt wel weer groen

Altijd een groen gazon willen, is niet zuinig, zeker met de huidige droogte. Daarom is het volgens Martijn van Tilburg, hovenier bij Jansen Hoveniers uit Sint-Willebrord, is het eigenlijk gewoon een kwestie van accepteren dat het niet groen blijft. ,,Gras kan geel worden ja, maar het wordt daarna echt wel weer groen. Het is tijdelijk." Tjerry Langenhuizen van Langenhuizen Hoveniers uit Loosbroek beaamt dat: ,,Ook al is je gazonneke nog zo bruin, hij wordt daarna echt wel weer groen." Gras herstelt van zichzelf heel snel, ook als je een tijdje niets doet. Als je na maand ineens heel veel sproeit, herstelt het alsnog.

Bevloeien in plaats van besproeien

Van bovenaf sproeien is nooit een goed idee, dat kunnen beide hoveniers beamen. ,,Je hebt dan meer kans op schimmelvorming, sproei dus altijd laag aan de grond. Je kunt bijvoorbeeld een druppelslang gebruiken die op de grond ligt." Bovendien kunnen planten knakken als ze te zwaar worden door water van bovenaf.  Het credo van Langenhuzien: ,,Beter gedoseerd wat water aan de grond, dan heel veel van bovenaf. Het gewas hoeft niet nat te zijn, de wortels wel."

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Verwen je planten niet, dan worden ze lui

Geloof het of niet, maar het is echt zo dat planten lui kunnen worden van te veel water. Beide hoveniers adviseren dan ook je planten niet te veel te verwennen.  ,,Eerst heel veel sproeien, daarna steeds minder. Je moet de wortels dwingen de grond in te gaan", aldus Van Tilburg. Sommige planten hebben zelfs een mechanisme waarmee ze zichzelf hiertegen kunnen beschermen. Van Tilburg: ,,Hortensia's bijvoorbeeld, die hangen slap en zijn 's ochtends weer sterk. Ze hangen slap zodat ze zichzelf juist vol kunnen zuigen met water." Als je ze dan te veel water geeft, verdrinken ze.  

Denk na over het soort planten dat je neer zet

Kies liever niet voor de kleur rood. ,,Roodbladige planten zijn veel gevoeliger voor zonnebrand. Grijs is beter. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, die plant verbrandt niet omdat het een mediterrane plant is

Volledig scherm
Lavendel © lola1960/Thinkstock

Niet sproeien in de zon

Sproei 's ochtends heel vroeg of 's avonds laat.  ,,Overdag sproeien heeft niet zo'n zin, omdat er dan meer verdampt in de lucht, dan echt de grond in gaat." Je planten hebben er dan dus helemaal niks aan. Als je dan in de avond sproeit, hoeft dat ook geen uren: 15 tot 20 minuten sproeien per keer is meer dan genoeg en dat drie keer per week. Enige nadeel van bewateren in de avond is volgens Langenhuizen dat je meer kans hebt op veel slakken. Planten die in potten of bakken op het terras staan, hebben wel dagelijks wat water nodig. Zij hebben een kleiner kluitje die sneller warm wordt. 

Let op met terrasplanten

Pas sowieso op met planten en bloemen die in bakken en potten op het terras staan: de warmte van de tegels trekt in de potten en zij hebben geen grond om water vast te houden. ,,Leg bij het planten twee blokken oase onderin, dat neemt water op en geeft een mooie reserve."  

Schoffelen

Een tip die lang niet iedereen kent: schoffel regelmatig je tuin. Door te schoffelen komt er een soort beschermlaagje op de grond te liggen van stof. ,,Denk aan het vliesje wat er op melk komt als je het opwarmt, door dat vliesje blijft de melk warm. Door dat laagje op de grond blijft de grond beschermt", aldus Langenhuizen. Turf in de tuin of boomschors werkt ook heel goed. Als er maar een beschermlaagje op ligt. 

Vang zelf water op

We kunnen wel heel veel willen sproeien, maar we zullen ook zuinig moeten zijn met ons water. Het is daarom altijd beter om zelf regenwater op te vangen dan leidingwater te gebruiken. ,,Als je door de ogen van een tuinman kijkt, wil je groen gras en zul je dus vaak moeten sproeien. Maar je dient wel rekening te houden met het waterverbruik dus je mag niet te vaak sproeien", aldus Van Tilburg.  Zorg dus voor de volgende zomer dat je een regenton neerzet en water daarvan in ieder geval gebruikt. Dan kun je naar hartenlust sproeien.  

Volledig scherm
Regenton © Thinkstock