Volledig scherm
© Thinkstock

Iedere Brabantse leerling moet kennismaken met de provincie, vinden partijen: ‘Juist nu we ons voor hen inzetten’

EINDHOVEN - Elke leerling in Brabant zou ergens tijdens zijn middelbareschooltijd in aanraking moeten komen met de provinciale politiek. Daarvoor breken D66 en PvdA een lans.

,,We staan voor een aantal grote opgaven op de lange termijn'', licht Arend Meijer (D66) toe. ,,Zoals transities op het gebied van klimaat, energie en vervoer, waarbij we als provincie een grote rol spelen. En die we juist inzetten voor de generatie die nu naar school gaat.''

Reden te meer om juist jongeren mee te laten denken over het provinciebeleid, vindt Martijn de Kort (PvdA).

,,Ik bezoek al regelmatig scholen. Dan is er echt niet meteen enthousiasme dat ik daar als statenlid ben. Maar als ik dan vraag: 'Hoe zijn jullie naar school gekomen?', dan gaat het al over de bus. Daar gaan we als provincie over. En dan komen de meningen. Het is jammer als die ideeën van jongeren niet gehoord worden.''

Noord-Brabant heeft al een programma om scholen kennis te laten maken met de provinciale democratie. D66 en PvdA stellen nu voor om alle scholen daar actief voor te benaderen. Maar de plannen gaan nog verder. De partijen zien ook wel wat in een groep jongeren die geregeld actief meedenkt bij beleid. En ze willen bovendien in 2022 enkele honderden jongeren bij elkaar brengen om zélf thema's aan te dragen waar de provincie aandacht voor zou moeten hebben.

Interesse

De hamvraag daarbij is: zitten scholen er wel op te wachten? Ze bezoeken immers vaak al eens de Tweede Kamer, en soms zit de gemeente ook al in het programma. Terwijl vanuit het onderwijs toch ook vaak de klacht doorklinkt dat er wel erg veel verplichte nummers in het curriculum zitten.

,,Over de invulling kunnen we het natuurlijk hebben: een bezoek aan het provinciehuis, een statenlid voor de klas, een debatmiddag...'', somt Meijer op.

,,De behoefte is er ook wel: we promoten het programma voor scholieren nu niet, maar er is toch al veel interesse'', aldus De Kort. ,,Als het voorstel wordt aangenomen, gaan we graag met de scholenkoepels in gesprek over de behoefte en de precieze invulling.''

Het is nog onduidelijk of er voldoende steun is voor het plan; dat moet vandaag blijken tijdens de Statenvergadering in het provinciehuis.