Volledig scherm
Grote optocht van Ut Kielegat (Breda). © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Inburgeringscursus carnaval voor 'Bovensloters'? ‘Toch niet zo'n goed idee’

DEN BOSCH/BREDA - Alhoewel een groot aantal ‘Bovensloters’ zeker een cursus carnaval kan gebruiken, integreert een bijzonder groot deel van hen prima in het carnavalsgedruis en gaat vrolijk op in de menigte. Een speciale inburgeringscursus, zoals die door de SP-fractie in Provinciale Staten is voorgesteld, gaat het provinciebestuur dan ook net iets te ver.

Vlak voor het leutfeest van dit jaar vroeg de Bredase socialist Joep van Meel of Gedeputeerde Staten het met hem eens zijn dat mensen van boven de rivieren zich eerst eens moeten verdiepen in carnaval, voordat ze afreizen naar Brabant.

Daar is het college het wel mee eens, maar daarna houdt de consensus wel op. Want een verplichte carnavalsinburgering zien Gedeputeerde Staten niet zitten. Ze vinden zelfs dat het kind zo met het badwater wordt weggegooid. Er zijn namelijk genoeg ‘Bovensloters’ die wel integreren en gezellig mee doen. Bovendien moet juist in het geval van carnaval worden voorkomen dat mensen in hokjes worden gestopt.

,,Maar het staat elke Brabander die carnaval viert vrij om een Bovensloter (of meerdere, indien gewenst) onder de hoede te nemen en te coachen in de kunst van het carnaval vieren. Dit soort initiatieven van onderop juichen wij van harte toe’’, aldus Gedeputeerde Staten.

Luister naar het nieuws van vandaag
Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant.