Volledig scherm
PREMIUM
René Meuwissen, bestuurder van Jeugdbescherming Brabant, ziet door vechtscheidingen steeds meer kinderen in de specialistische jeugdzorg belanden. © Pix4Profs / Johan Wouters

Jeugdzorg Brabant kraakt in zijn voegen: ‘Het is waar dat het water ons aan de lippen staat’

interviewDEN BOSCH - Of het niet frustrerend is om baas te zijn in de jeugdzorg? Altijd getouwtrek over geld. De ongeremde bureaucratie. Overbelaste medewerkers die moeten dealen met steeds zwaardere hulpvragen. Verwijten van buiten over de ‘puinhoop’ bij Jeugdbescherming Brabant. ,,Weet u, ik heb in het verleden bij een groot advies- en accountantsbureau gewerkt. Maar wat ik nu doe, is maatschappelijk relevant. Dit gaat over kwetsbare kinderen, het doet ertoe. Dat motiveert en geeft energie.”

René Meuwissen (63), bestuurder van Jeugdbescherming Brabant (JBB), zegt het zonder aarzeling. Tegelijkertijd is hij niet van zins om de nood onder het tapijt te vegen. Janny Koppens van de FNV zegt dat de jeugdzorg ‘in brand staat’. Ook de gemeenten roffelen op de trom.

  1. Is de introductieweek in het Eindhovense nachtleven en een bad van bier nog een beetje te betalen?

    Is de introduc­tie­week in het Eindhoven­se nachtleven en een bad van bier nog een beetje te betalen?

    EINDHOVEN - Nog voor ze hun eerste drankje bestellen, is er voor sommige studenten al een flinke hap uit hun bierbudget voor deze week. Wie geen slaapplek heeft bemachtigd in een studentenhuis, moet 40 euro neerleggen voor een bedje in het Studentensportcentrum. Verder betaalt iedere student 120 euro voor deelname aan de introductieweek. Daarvoor krijgen ze een week vol activiteiten en feestavonden en drie maaltijden per dag.