Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Jos uit Oirschot raakte blind na een open-hart operatie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

EINDHOVEN - "Het zijn woorden die mij tot mijn dood zullen bijblijven: 'Je hebt pech gehad'. Daar kon ik het mee doen." De nu 65-jarige Jos Meuffels uit Oirschot onderging in maart 2013 een open hart-operatie in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Twee dagen na de operatie kreeg hij last van zijn ogen en begon wazig te zien.

Narcose
Een normale reactie op de narcose, meende de verpleging. Maar het bleek meer. Waarschijnlijk een verstopping van een slagadertje naar zijn ogen. Drie dagen na de operatie was hij vrijwel volledig blind. Zijn rechteroog heeft nog één procent zicht, links nul. Weduwnaar Meuffels kon zijn werk als vertegenwoordiger niet meer uitvoeren en moest zijn leven opnieuw inrichten.

Te laat
Hij verwijt de artsen en verpleegkundigen van het Cathrien dat ze te laat of niet hebben ingegrepen. Zo kreeg hij pas na drie dagen een MRI-scan, waaruit bleek dat er inderdaad onomkeerbare schade aan zijn ogen was aangericht. Daarom spande hij een tuchtzaak aan. Woensdag moesten de thoraxchirurg die de hartoperatie uitvoerde en een verpleegkundig specialist bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven vertellen wat er volgens hen is gebeurd.

"Een zeer zeldzame complicatie, die maar in een op de tienduizend open hartoperaties voorkomt", zei de chirurg. De operatie zelf was foutloos verlopen, vond hij. Ook de verpleegkundige zei dat alle protocollen zijn gevolgd. Beiden noemden het wel 'verschrikkelijk' wat Meuffels is overkomen. De advocate van het Cathrien bepleitte volledige vrijspraak voor haar twee cliënten.

Hautaine houding
Meuffels, die zijn eigen zaak behartigde, benadrukte dat hij als medisch leek ook niets kan zeggen over de oorzaak. Maar hij maakt zich wel erg boos over de volgens hem erg hautaine houding van de chirurg. Ook verwijt hij het ziekenhuis gebrek aan nazorg. "Twee weken na de operatie werd ik ontslagen. Daar stond ik dan, alleen en blind, buiten de poort."

Het Tuchtcollege doet op 18 januari uitspraak.