Volledig scherm
Politie bij één van de woonwagenkampen in Oss waar vorig jaar groot onderzoek is gedaan in het kader van operatie Alfa. © ANP

Journalistenbond hekelt strenge regels Bossche rechtbank bij proces tegen Martien R.

DEN BOSCH - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren vinden dat de rechtbank in Den Bosch de media te zeer beknot als daar maandag de eerste rechtszaak tegen de verdachten van de Operatie Alfa is.  

De rechtbank bepaalde deze week dat bij de eerste Operatie Alfa-zitting geen beelden mogen worden gemaakt van de officieren van justitie en de verdachten. De media wordt ook gevraagd om de namen van beide officieren van justitie niet te noemen. Het Openbaar Ministerie heeft daarom verzocht, ‘omwille van de veiligheid van de officieren'.  Op verzoek van de advocaten mogen ook de stemmen van de verdachten niet worden opgenomen. De rechters mogen maandag wel gefilmd worden. 

'Slecht signaal’

Bij de in november ingezette Operatie Alfa draait het om Martien R., die door justitie wordt gezien als de leider van een Osse woonwagenfamilie die zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan drugs- en wapenhandel. Behalve de 49-jarige R. staan maandag in de Bossche rechtbank nog zes van de vijftien opgepakte verdachten terecht in een eerste -tussentijdse- zitting. 

,,We begrijpen de veiligheidszorgen bij het Openbaar Ministerie, maar de rechtbank moet zulke maatregelen niet te snel doorvoeren. Dat is een slecht signaal; het publiek denkt dat je niet meer in control bent”, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.  ,,We moeten juist alles in het werk stellen om de normen van de rechtsstaat overeind te houden. Een openbare rechtspraak en journalistieke vrijheid horen daar ook bij.”

Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ hadden afgelopen maandag een gesprek met de Raad voor de Rechtspraak over de strengere veiligheidsmaatregelen die werden genomen na de moord op advocaat Derk Wiersum. In Amsterdam kwam het tot besloten zittingen, een verbod op het noemen van namen van rechters en officieren van justitie en een verbod op het maken van beeld- en geluidsopnamen in de rechtbank. NVJ-bestuurder Bruning: ,,Het is teleurstellend dat zo kort na ons gesprek de rechtbank in Oost-Brabant zonder overleg opnieuw voor zulke paardenmiddelen kiest".